StoryEditor

Cvijanović: Bošnjacima BiH dobra samo ako je po njihovoj mjeri

Piše D  /  11.11.2019., 07:11h

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Narodnoj skupštini da je u okviru ustavne strukture BiH tijekom nasrtaja i udara najviše stradala Republika Srpska sa svojim ovlastima, ali isto tako sa kaznama kojima su iz tog perioda najviše bili podvrgnuti ljudi iz SDS-a, prenosi RTRS.

Tijekom skupštinske rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske, Cvijanović je rekla da je netočna priča opozicije kako ništa u ovoj informaciji ne valja zato što u ovom dokumentu postoje čimbenici koji su se dešavali u ustavnoj strukturi u okviru BiH, a u okviru tih nasrtaja i udara najviše je stradala Republika Srpska.

Cvijaniović je navela da je u priči o etiketiranju malo reći kroz što je sve prošao SDS u tom periodu.

- Nije vama SNSD i ova Narodna skupština dala takvu etiketu, već upravo stranci koji su se vama bavili onako kako su se bavili - istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da su mnoge stvari iz ove informacije na koje reagira opozicija citati koji su fakti iz proteklog perioda koji se ne mogu zanemariti.

- Hoćete kazati da ne trebamo mi citirati ono što kaže Kasim Trnka kada su tu jasno postavljeni orijentiri cijele bošnjačke politike prema ovoj BiH u kojoj ona može biti dobra samo prema njihovoj mjeri - dodala je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je opozicija mnogo puta tijekom redovitog mandata u Vijeću ministara govorila da ne može podržati neko pitanje u Sarajevu, da se ratificira neki sporazum uz obrazloženje da ne žele da se Republika Srpska zadužuje.

- Sada kada opozicija nema redovan mandat, kada je 13 mjeseci prošlo od održanih izbora, priča kako treba deblokirati rad parlamenta BiH kako bi se pomoglo doću do kreditnih sredstava koji su kao bitni za razvoj cijele BiH. To je licemjerno - istaknula je Cvijanović.

Prema njenom mišljenju, nikakav novac ne treba opoziciji, to je samo pokriće da se gore deblokira djelomično proces.

- Mi znamo što iza toga stoji - rekla je Cvijanović.

Ona je istaknula da se ne mogu mijenjati pravila koja definiraju kapacitet Republike Srpske i ne mogu se svoditi na nešto što je ispod jedne trećine, zato što je to udar na Republiku Srpsku.

- Suština naših institucija je da ostavljamo što je moguće sređenije stanje u jednom neustavnom stanju u kakvom živimo - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su netočne tvrdnje opozicije da su protekli izbori pokradeni.

- Izbori nisu pokradeni. Opozicija kada gubi izbore nastoji da traži izmjene Izbornog zakona - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je upitala kako je moguće da su izbori pokradeni kada neko pobijedi sa 70.000 razlike glasova.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:44