Article_Top_970x250

​Čvarci triput skuplji od piletine

čapljina

​Čvarci triput skuplji od piletine

pro 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kad u kasnu jesen kiše i hladnije vrijeme „zatvore“ priručne tezge uz prometnice i po bosanskim gradovima, u „zimski san“ se s pijaca povuče dio prodavača zamre trgovina domaćim voćem i povrćem, oživi prilaz veletržnice u Tasovčićima kraj Čapljine.

To je vrijeme kada se „peglaju“ kartice u prodajnim centrima kupuje uglavnom uvozna roba, koje južno-hercegovački voćari i povrtlari ne vole. Tako će biti do blagdana Božića i Nove godine, kada opet nastupa trgovačka „siesta“ sve do pojave ranih krumpira u travnju, kada veletržnica živne za povrtlare priželjkivanim životom.

Međutim, prilaz veletržnici ima posve drugačiji bioritam u kojem kasna jesen predstavlja vrhunac sezone.

S kamiona se prodaje kupus za zimnicu, glavice i rezani, nude se drva za zimnicu, riba svih vrsta, planinski sir, utorkom i petkom perad i domaća jaja, a nađe se i čvaraka.

Cijena prvih ovogodišnjih je viša od teletine i janjetine, prodavačica iz Nevesinja reče 16 KM, što će reći da su tri puta skuplji od piletine!

Ništa zato, čvarci ili kako Hercegovci kažu „žmare“ zaista su dobri. Taman kad smo pomislili da su čvarci, odnosno naše žmare preskupi, zahvaljujući Internetu uvjerili smo se da se slavonski čvarci u Zagrebu, trenutačno cijene 160 kuna, što će reći 40 KM!

Očito, prodavačica je ponešto o tome znala kada je stavila cijenu koja tuče janjetinu i teletinu, a desetkuje piletinu, piše Radio Čapljina.

Dnevnik.ba

Tagovi: