StoryEditor

Čuljak: Vjerujem da će nova američka administracija biti značajnija potpora BiH

Piše D  /  20.01.2021., 12:01h

- Sasvim je sigurno da će među prioritetima biti odgovor na pandemiju covid-19 kao i najavljena poništenja Trumpovih odluka o izlasku iz WTO-a, ali i povratak u pariški klimatski sporazum, kao i analizu mnogih odluka bivšega predsjednika, također su već najavljeni prioriteti izabranoga predsjednika - kazao je Čuljak u razgovoru za Fenu.

Naglasio je kako je od samog početka kampanje, a posebno od proglašenja pobjede novoga američkog predsjednika, značajno interes svjetske javnosti usmjeren prema SAD-u.

- To je, naravno i sasvim racionalno s obzirom na značaj i ulogu predsjednika SAD-a za cijeli svijet. Ipak, zbog velike napetosti oko sasvim različite politike Donalda Trumpa u prethodnom mandatu, u mnogome označene kao kontroverzne, kao i nikad veće podjele u američkom društvu, pozornost cijeloga svijeta je usmjerena i na proces inauguracije kao i prve poteze nove administracije - naglasio je politolog Čuljak.

Po njegovim riječima, inauguracija novog predsjednika već sada obilježava visoka razina sigurnosti, nikad viđena u novijoj povijesti, uvjetovana nedavnim prosvjedima Trumpovih pristaša.

- Upravo trenutna sigurnosna situacija, kao i situacija s pandemijom covid-19, a s obzirom na to da je Donald Trump u svojemu mandatu postao jedini američki predsjednik čiji je opoziv dva puta izglasan u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, govore o tome koliki je izazov pred izabranim predsjednikom - pojašnjava Čuljak.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Čuljak je istaknuo da je važno znati da je vanjska politika odraz unutarnje politike, te kako je zbog toga fokus trenutno na kreiranju odnosa unutar SAD-a.

- Kada je u pitanju vanjska politika SAD-a, kao i unutarnja, mišljenja sam da možemo očekivati promjene u odnosu na politiku Donalda Trumpa. Očekujem da će promjena biti prvenstveno u stilu i načinu provođenja vanjske politike, ali s jasnim određivanjem uloge SAD-a kao lidera unutar geopolitičkog okvira. Treba imati na umu da je Joe Biden, izabrani američki predsjednik, političar s bogatim iskustvom unutar američke i svjetske politike. Kao takav ima i značajan autoritet. Ne zaboravimo da se radi o najstarijem izabranom predsjedniku SAD-a u povijesti. Ako ćemo očekivanja temeljiti na njegovim porukama iz kampanje novi američki predsjednik će graditi kompetenciju Amerike i stvaranje mogućnosti da budu medijator u globalnim političkim procesima, pri tome apsolutno revitalizirati odnose s partnerima i vodeću ulogu u svijetu temeljiti na međunarodnim institucijama - smatra Čuljak.

Dodao je kako je za očekivati normalizaciju i strateški promišljenu vanjsku politiku. 

Upitan hoće li Balkan biti među visokim prioritetima novog američkog predsjednika, Čuljak je odgovorio kako je za očekivati veći angažman nove američke administracije, s obzirom na to da novoizabrani predsjednik dobro poznaje prostor Balkana.

- Sasvim je sigurno da poznaje politički kontekst, kao i sve procese koji su obilježili noviju povijest Balkana, a upravo to osobno poznavanje može biti od velikoga značaja prilikom postavljanja politike prema ovome prostoru. Još jedna važna činjenica koja garantira prisutnost na Balkanu je strateški interes SAD-a na ovom prostoru iz različitih geopolitičkih rakursa. Ipak, bez obzira na interese i želje stanovnika i političkih aktera na prostoru Balkana, jasno je da će Joe Biden svoju politiku kreirati prema interesima SAD-a - kazao je Čuljak.

Dodao je kako je prisutnost u Bosni i Hercegovini neizostavna za američku administraciju kroz proteklo vrijeme, te naglasio kako sa sigurnošću može računati na prisutnost i Bidenove administracije.

- S obzirom na navedeno poznavanje prilika i u BiH, ali i važnu ulogu SAD-a u Daytonu, nadati se da će se njihova prisutnost biti od pomoći za ispravljanje svih disfunkcionalnosti u BiH. Potrebno je naglasiti kako će vrlo važno biti koje će osobe činiti administraciju SAD-a u BiH. Vjerujem da će nova američka administracija biti značajnija i racionalnija potpora državi BiH s naglaskom na europskom putu. Svaki novi početak je istovremeno prilika za ispravljanje pogrešaka iz prošlosti, želim vjerovati da će svi politički akteri u BiH racionalizirati i vlastite pogreške, pa tako i američka administracija - zaključuje politolog Čuljak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:59