StoryEditor
skup Heinrich Boll fondacije

Ćudić (NS) u Berlinu: Vratite pregovore u institucije BiH, mi ćemo znati kako dobiti ustav i izborni zakon po "europskim" mjerilima

Piše desk  /  07.04.2022., 08:39h
Ćudić je u svom obraćanju oštro kritizirala pristup Europske unije pregovorima o Izbornom zakonu i zagovaranje, kako kaže, "neeuropskih rješenja kao dijelu strategije podilaženja etnonacionalistima".

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić oštro je u Berlinu kritizirala međunarodnu zajednicu i poručila da se pregovori o Ustavu Bosne i Hercegovine moraju vratiti u državne institucije.

Ćudić je jučer boravila u Berlinu gdje je, osim njemačkih parlamentaraca Adisa Ahmetovića i Borisa Mijatovića te specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Manuela Sarrazina i niza drugih njemačkih dužnosnika, govorila o efektima ruske agresije u Ukrajini na političku situaciju u BiH i na Balkanu, ustavnim izmjenama te politikama Naše stranke.

Skup je organizirala Heinrich Boll fondacije na dan kad je u Bundestagu održavana rasprava o Bosni i Hercegovini „30 godina od početka rata u BiH“.

Ćudić je u svom obraćanju oštro kritizirala pristup Europske unije pregovorima o Izbornom zakonu i zagovaranje, kako kaže, "neeuropskih rješenja kao dijelu strategije podilaženja etnonacionalistima".

- Ako Europska unija nije u stanju povući crvenu crtu Miloradu Dodiku koji predstavlja sigurnosnu prijetnju ne samo za BiH već i za čitavu regiju; ako Europa nije u stanju reći ne daljnjoj etnifikaciji BiH kroz Izborni zakon, onda je iluzorno govoriti o političkom, ekonomskom, vojnom i sigurnosnom odgovoru Europe Putinu. Ako Europa tolerira Orbanove ucjene, a u korist Dodika; ako nekolicina Putinovih privjesaka unutar Europe drži čitavu Europu u šaci, onda je legitimno postaviti pitanje - što je Europa i gdje su njene granice, što su njene vrijednosti? Pozivam vas da zajedno pronađemo liberalnu kralježnicu Europe i zapadnog Balkana te otvorimo novo europsko poglavlje BiH - kazala je Ćudić.

Krajnje je vrijeme za međunarodnu zajednicu da se uozbilji te da se proces pregovora vrati u institucije BiH, dodala je, "a mi ćemo znati kako ga usmjeriti da BiH dobije Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s europskim mjerilima“.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:17