Article_Top_970x250

Čubrilović: Spor oko Pelješkog mosta se ne bi riješio u korist BiH

sjednica narodne skupstine rs

Čubrilović: Spor oko Pelješkog mosta se ne bi riješio u korist BiH

srp 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ponovit ću, Srpska je opredijeljena da se problemi granica rješavaju u cijelosti, ne partikularno, a to je i obveza BiH. Moramo riješiti pitanja granice prije članstva u EU, a ovim zaključcima se ugrožavaju europski put i dobrosusjedski odnosi - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da svako preglasavanje između predstavnika tri naroda nikada u BiH nije donijelo ništa dobro, naglasivši da se zaštitom vitalnog entitetskog interesa Srpske štite interesi ne samo Srba, već svih građana Srpske koja je entitet u BiH.

Komentirajući sporni zaključak Predsjedništva BiH koji je usvojen bez konsenzusa, Čubrilović je ocijenio da je to očigledno štetna odluka po vitalne entitetske interese Srpske, posebno kada je riječ o pograničnim pitanjima sa susjednom Hrvatskom.

- Sa Hrvatskom imamo najdužu granicu, mnogo graničnih prijelaza i želimo da odnosi dvije zemlje budu na najvišem nivou. Zaključci Predsjedništva to ne osiguravaju - rekao je Čubrilović tijekom rasprave o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvaćanjuslužbenog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, prenosi Srna.

On je rekao da je sa Hrvatskom potrebno dalje prometno povezivanje, te da se mora riješiti pitanja granice u Kostajnici.

- Slično pitanje imamo u Bratuncu, kada je riječ o Srbiji. Dakle, sva pitanja sa susjedima treba riješiti pregovorima - istakao je Čubrilović.

On je naveo da bi sporni zaključak Predsjedništva mogao ugroziti izgradnju Pelješkog mosta koji je podržala EU, a što bi recipročno moglo dovesti u pitanje izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, koji je vitalni interes Srpske.

- Pelješki most se gradi u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora i BiH će imati pristup otvorenom moru. Promet na moru neće biti ugrožen. Ponovit ću, Srpska je opredijeljena da se problemi granica rješavaju u cijelosti, ne partikularno, a to je i obveza BiH. Moramo riješiti pitanja granice prije članstva u EU, a ovim zaključcima se ugrožavaju europski put i dobrosusjedski odnosi - naglasio je Čubrilović.

On je rekao da ostali članovi Predsjedništva traže prekid gradnje Pelješkog mosta, iako je u poodmakloj fazi gradnje i većinom je financiran sredstvima EU.

- Ovi sporovi pred međunarodnim sudovima ne bi bili riješeni u korist BiH i pogoršali bi odnose sa Hrvatskom, koja bi kasnije mogla osporiti europski put BiH - ukazao je Čubrilović i konstatirao da je svaki most simbol povezivanja.

Dnevnik.ba

Tagovi: