StoryEditor

Čubrilović: RS je za poboljšanje Izbornog zakona, ali nemamo sugovornika u FBiH

Piše D  /  06.06.2019., 08:06h

- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa šefom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini veleposlanikom Larsom Gunnarom Wigemarkom o Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji.

Čubrilović je tijekom susreta istaknuo da je RS odlučna i spremna provoditi reforme radi ubrzanja europskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prijenosa nadležnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika entitetskog parlamenta, prenosi Fena.

Komentarajući preporuke Europske komisije o problemima u pravosuđu, Čubrilović je istaknuo da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, jer to nema ni jedna država Europske unije.

Rekao je i da je za RS neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, središnje pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostupanjski postupak.

Govoreći o međunarodnom utjecaju u BiH, Čubrilović je istaknuo da je prestala potreba za postojanjem Ureda visokog predstavnika (OHR-a) i da to nije u skladu sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, a time ni sa njenim težnjama za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjednik entitetskog parlamenta je naglasio da proces zatvaranja OHR-a, započet davne 2008. godine, traje predugo te da je OHR, kako je naveo, trebao davno biti zatvoren.

Kada je riječ o problemu funkcioniranja različitih nivoa vlasti u BiH, o kojima se također govori u preporukama Europske komisije, Čubrilović je rekao da je neophodno inzistirati na primjeni Mehanizma koordinacije i sve eventualne reforme i izmjene regulative bazirati u okviru ovog mehanizma.

- Problem nefunkcioniranja institucija se nalazi u Federaciji BiH. RS je, u zakonskom roku, primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcioniraju nesmetano i stabilno - ustvrdio je Čubrilović.

Dodao je da su mišljenja u RS takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da RS u vezi sa tim pitanjem nema konstruktivnog sugovornika u Federaciji BiH.

- Na sceni je politička opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH, u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ta opstrukcija dolazi iz političkog Sarajeva - zaključio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine RS-a Milan Petković i Senad Bratić, kao i članovi Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:36