StoryEditor

CSI: U Nagorno-Karabahu nastavljen genocid nad Armencima, ratovali i borci Islamske države

Piše D  /  16.01.2021., 11:01h

Predsjednik CSI-a dr. John Eibner nazvao je šestotjedni sukob tijekom jeseni 2020. "trajnim procesom genocida" ukorijenjenim u armenskom genocidu s početka 20. stoljeća. Iz CSI-a ističu kako azerbajdžanskoj vojsci pomažu i Turska te bivši borci Islamske države iz Sirije kao plaćenici.

International Christian Concern (ICC) je dokumentirao izvješća i dokaze kako je Turska u sukobu koristila teroriste Islamske države koji se nisu borili samo protiv vojske nego su i napadali civile koji žive u spornoj regiji Gorskog Karabaha, piše Nedjelja.ba.

Iako je sukob posljednjih mjeseci zaokupio svjetsku pozornost, vjerska podloga nasilja uglavnom je podcijenjena te se ignorira.

Armenija je najstarija kršćanska nacija na svijetu i njezina populacija čini 90% ukupnog broja pripadnika Armenske Apostolske Crkve. S druge strane, Turska i Azerbajdžan su 95% muslimanske zemlje. Animozitet je ukorijenjen u povijesti sva tri naroda.

Turska Vlada je više puta ponavljala svoj izuzetno antikršćanski stav, posebice u pretvorbi Aja Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju, te zatiranju kršćanske povijesti i baštine, kako u samoj Turskoj, tako i u Siriji, odnosno na prostoru gdje su nekoć živjeli Armenci, kao i ostali kršćanski narodi.

Turski se mediji, kao i oni u Azerbajdžanu, služe sličnom retorikom opisujući sukob s Armenijom kao borbu islama protiv kršćanstva, pružajući samo više dokaza o namjeri i genocidnom ponašanju nad armenskim kršćanima.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:55