StoryEditor

CRTICA IZ POVIJESTI Na današnji 1993. godine napad i izdaja tzv. Armije BiH u Mostaru

Piše D  /  30.06.2018., 04:06h

Na današnji dan, 30. lipnja 1993. godine snage tzv. Armije BiH napale su naselje Bijelo polje kod Mostar, a udarnička grupa napada bili su Bošnjaci, pripadnici HVO-a koji su preko noći izdali suborce Hrvate i okrenuli oružje protiv njih. 

Izdaja i napad pripadnika HVO-a bošnjačke nacionalnosti 30. lipnja ¸1993. smatra se napadom tzv. Armije BiH na Mostar. Tog su kobnog 30. lipnja 1993. godine Bošnjaci u uniformama HVO-a napali svoje suborce i selo Bijelo polje te ubili nekoliko bojovnika  HVO-a i hrvatskih civila.

Bila je to klasična izdaja, odnosno, dobro pripremljen scenarij u Glavnom stožeru tzv. Armije BiH kako bi se "oslobodio" Mostar, a i kompletna dolina Neretve, o čemu svjedoče i kasnije izdaje u Stocu, točnije, Dubravskoj visoravni. 

U Bijelom polju su tada osnovani logori za Hrvate: jedan od njih je bio i zgradi osnovne škole u Bijelom polju, a preostalo hrvatsko stanovništvo spasilo uglavnom bijegom preko Neretve u naselje Vojno.

Osim zločina nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civila, tog su dana, 1993. protjerani i Hrvati iz istočnog Mostara, dok je, podsjetimo u jeku agresije tzv. Armije BiH na Mostar, u zapadnom dijelu Mostara koji je bio pod kontrolom HVO-a živjelo čak 8 tisuća Bošnjaka. 

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 00:55