StoryEditor

Crobarometar: HDZ ispred RESTART koalicije, Škoro treći

Piše D  /  26.05.2020., 09:05h

Restart koalicija na izbore izlazi s potporom od 24,9 posto potpore birača, a Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom na desnici je okupio Suvereniste i Blok za Hrvatsku te zajedno dobivaju 13,5 posto potpore birača.

HDZ-ovo biračko tijelo je i dalje tradicionalno više zastupljeno među starijim biračima iznad 60 godina, u ruralnijim sredinama. Isto tako, u HDZ-u ne trebaju za sada strahovati. Slavonija je i dalje najjača utvrda i to s 38 posto birača, dok bi se možda mogli zabrinuti za glasače u Dalmaciji gdje je stranka jaka kao i na razini države. Inače je HDZ u Dalmaciji imao veću potporu, ponekad i 40 posto.

SDP baš kao i HDZ najveću potporu ima među biračima koji su stariji od 60 godina. Zanimljivo, malo veću potporu mogu računati među ženskim biračima. SDP je tradicionalno jak u Zagrebu s 28 posto potpore, kao i na Sjeveru Hrvatske.

Škorina koalicija Domovinskog pokreta, Suverenista i Bloka za Hrvatsku ima, čini se, ravnomjerno raspoređene birače od sjevera do juga, i istoka i zapada, dok najmanju potporu imaju među biračima u Zagrebu – tek devet posto.

Most se bori za prolazak izbornog praga

Most, koji završava još jednu parlamentarnu sezonu osipanjem zastupnika na početku izbora, bori se i za političko preživljavanje. Trenutno su na 4,8 posto potpore građana. No, niti šest posto neće biti garancija da se ulazi u Hrvatski sabor. Očekivano, izborni prag prelaze u Dalmaciji i u Zagrebu.

Od ostalih koalicija najbolje prolazi još jedna lijeva koalicija Možemo! – Zagreb je naš, Nova ljevica i OraH s potporom od 2,6 posto. Odmah iza njih je koalicija Pametno i Fokus s 2,4 posto. Ivan Pernar na izborima može računati s također 2,4 posto.

Nedavno formirana Stranka s Imenom i Prezimenom ima potporu od 2,2 posto. Živi zid, nekada treća politička opcija, sada na izbore ide u koaliciji s Promijenimo Hrvatsku i dobili bi 1,9 posto potpore. IDS ima stabilnu bazu u Istri, a može računati na 1,8 posto.

Ostale stranke su ispod jedan posto i zajedno bi dobili 3,8 posto, a protežu se od ljevice do desnice. Tako HDSSB ima 0,8 posto, stranka Milana Bandića, koja je još početkom godine bila oko tri posto, sada je na 0,7 posto potpore građana.

HNS s novim predsjednikom Predragom Štromarom kreće u izbore s potporom od 0,7 posto. HSLS kao najstarija politička stranka bori se također za političko preživljavanje i u izbore ulaze s 0,4 posto potpore, piše Dnevnik.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:21