StoryEditor
objavljena fotka

Crnogorski premijer i lider Demokratskog fronta sudjelovali u napadu na Dubrovnik u Domovinskom ratu

Piše desk  /  25.09.2021., 07:14h
Aktualni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i čelnik prosrpske koalicije Demokratski front Andrija Mandić u Domovinskom ratu sudjelovali su u napadu na šire dubrovačko područje i to kao dio JNA postrojbi iz Nikšića.

Razlog je to zbog kojega Krivokapić godinama nije od straha smio doći u Republiku Hrvatsku, bojeći se kako će zbog tog svog angažmana u ratu biti uhićen. S druge strane, Mandić se po crnogorskim medijima prije nekoliko godina otvoreno hvalio sudjelovanjem u "ratnim dejstvima" na dubrovačkom području.

No, trenutno obojica glume uljuđene i proeuropske političare pa smatraju da je to hvalisanje ratnom epizodom potrebno isključivo za "domaću upotrebu", odnosno prosrpski orijentirane građane Crne Gore te predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Inače, Krivokapić je iz Nikšića, a Mandić iz sjevernijeg gradića Šavnika. Stoga je za njih bilo vjerojatno "prirodno" i "logično" da u okviru nikšićkih postrojbi "oslobađaju Dubrovnik".

Za neupućene, Mandićev je djed bio u četnicima u Drugom svjetskom ratu i posebno se istaknuo zvjerstvima prema partizanima.

Fotografija do koje je redakcija portala Direktno došla posljednjih se tjedana, osobito uoči događanja na Cetinju 5. rujna, dijelila po društvenim mrežama među građanima Crne Gore. Fotografija je nedvojbeno originalna, a navodno je nastala u dubrovačkom zaleđu u jesen 1991. godine.

U autentičnost fotografije ne sumnjaju ni Krivokapić ni Mandić već je jednostavno ignoriraju u nadi da neće biti objavljena u nekom od vodećih i čitanijih medija. Osobito ne na teritoriju Hrvatske po kojoj je sada vodeći politički dvojac u Crnoj Gori "ordinirao" 1991. godine.

Mandića i Krivokapića u dolasku na vlast svesrdno je podržavao i mitropolit Amfilohije (Risto Radović), kojega su također Dubrovčani zapamtili kao jednoga od huškača i motivatora agresorske vojske 1991. godine. Svima je ostala u sjećanju njegova fotografija s crnogorskim rezervistima kako im u dubrovačkom zaleđu gusla "Mojkovačku bitku". Stoga su ga 2011. godine onemogućili da u Kneževom dvoru povodom održavanja međunarodne Skupštine pravoslavlja primi nagradu iz ruku tadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.

Zanimljivo je da je u Crnoj Gori protiv napada na Dubrovnik bilo samo Cetinje, pa su Slavko Perović i njegov Liberalni savez Crne Gore okupili oko deset tisuća Cetinjana koji su se javno protivili napadu na Dubrovnik. Stoga ne čudi da je Cetinje ponovo postalo "kost u grlu" prosrpski orijentiranih crnogorskih političara za neki njihov novi "Srpski svet", što je u stvari drugo ime za neuspjeli projekt velike Srbije.

Direktno je u posjedu dokumentacije koja potvrđuje ovu vijest.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:55