StoryEditor
crnogorski ministar obrane

Crnogorski ministar prekinuo šutnju, Morinj spremio pod tepih i poručio: "Jadran je naš"

Piše desk  /  14.01.2024., 14:03h

"Stav Crne Gore je da je brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo države i on se neće promijeniti", kazao je crnogorski ministar obrane Dragan Krapović.

Krapović se u subotu u Tivtu trebao sastati s ministrom obrane Hrvatske Ivanom Anušićem, ali je taj sastanak otkazan zbog, kako je Anušić rekao, izjava Krapovića o ploči u Morinju i o brodu Jadran. U izjavi za TVCG Anušić je kazao da su stavovi crnogorskog ministra obrane Dragana Krapovića o brodu Jadran i poloči u Morinju za Hrvatsku apsolutno neprihvatljivi, i poručio da o tim temama nema pregovora, piše Radio i Televizija Crne Gore. 

"Poštovanje prema stavu kolege Anušića je odraz naše posvećenosti dijalogu i razumijevanju među svim državama u regiji. Međutim stav Crne Gore je da je Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i on se neće promijeniti", naveo je Krapović. On je istaknuo da je njegova odgovornost, kao ministra obrane, "sačuvati simbol ponosa i povijesnog nasljeđa države, koji nadilazi granice materijalnog vlasništva".

"Dijalog i razmjena mišljenja s našim susjedima su od esencijalnog značaja, te u tom duhu pristupamo svim međunarodnim pitanjima, uključujući i pitanje školskog broda Jadran", naveo je Krapović, piše portal Vijesti. Kako je istaknuo, između dijaloga i pregovora je velika razlika, a "on nije netko kome ta razlika može promaknuti". "Naprotiv, kao ministar obrane, prihvatio sam razgovor na te teme, ali ne i pregovore jer prihvaćanje pregovora znači prihvaćanje mogućnosti da Jadran ne bude crnogorski", kazao je. 

"A ja otvoreno kažem da to neću prihvatiti. To je stvar principa i nacionalnog ponosa", nadodao je Krapović. On je naglasio da je svjestan složenosti odnosa unutar regije, kao i osjetljivosti pitanja koja se tiču nacionalnog ponosa i nasljeđa. "Jadran je više od broda - on je živi podsjetnik na našu povijest i tradiciju, simbol naše povezanosti s morem i naše nezavisnosti", istaknuo je Krapović. 

‘Simbol naše povezanosti s morem i naše nezavinosti‘ 

On je naglasio da kao takav brod Jadran zaslužuje biti čuvan i poštovan, ne samo od strane Crne Gore, već i od susjeda. Prema riječima Krapovića, u duhu izgradnje trajnog mira, suradnje i dobrosusjedstva, Crna Gora se zalaže za stvaranje atmosfere u kojoj se poštuju i cijene nacionalni simboli svih država. 

"Naša posvećenost ovom principu nije samo stvar političke volje, već i odraz dubokog uvjerenja u važnost očuvanja kulturnog i povijesnog nasljeđa za buduće generacije", kazao je Krapović. On je dodao da vjeruje da je otkazivanje sastanka bilo usmjereno ka domaćoj hrvatskoj javnosti, posebno imajući u vidu da je u Hrvatskoj izborna godina.

Krapović je naglasio da politički i unutarnji manevri, "koji se odvijaju na račun Crne Gore i Ministarstva obrane", posebno kada je riječ o Jadranu, "neće biti politički tolerirani". "Zajedno možemo izgraditi budućnost utemeljenu na međusobnom poštovanju, dijalogu i suradnji, poštujući integritet svake zemlje", rekao je Krapović i dodao da Crna Gora ostaje otvorena za konstruktivan dijalog sa svim susjedima, posebno sa Hrvatskom. On je Anušiću još jednom poželio srdačnu dobrodišlicu u Crnu Goru.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 14:19