StoryEditor

Crnogorci rasprodaju svoje uskladišteno naoružanje, zolje, maljutke, topove, oklopna vozila...

Piše D  /  21.03.2019., 09:03h

Prema podacima iz dugoročnog plana razvoja obrane, resor ministra obrane Predraga Boškovića će do kraja iduće godine prodati 400 komada protutenkovskih raketnih bacača tipa zolja, 581 raketu tipa maljutka, 19 prenosivih raketnih sustava PZO-a Strela-2M te 30 minobacača kalibra 82 milimetra koji se nalaze u skladištu u Brezoviku, piše Tportal.

U skladištu u Danilovgradu, prema podacima koje je objavila podgorička Pobjeda, nalaze se tri borbena oklopna vozila M81, šest protutenkovskih topova i pet borbenih transportera koji su višak i namijenjeni su prodaji.

U dokumentu ministarstva obrane navodi se kako Vojska Crne Gore raspolaže sa 74 minobacača kalibra 82 milimetra, od čega su vojsci potrebna 44, dok je preostalih 30 višak. Vojska posjeduje i 32 minobacača kalibra 120 milimetara, 18 višecjevnih lansera raketa te 12 haubica kalibra 122 milimetra.

Kopnene snage raspolažu i sa šest borbenih oklopnih vozila M86, šest borbenih oklopnih vozila M83 i 226 lakih prenosivih raketnih sustava PZO-a.

Kopnene snage su, kako navode u ministarstvu, najbrojniji rod crnogorske vojske, osposobljene za izvođenje kopnenih operacija za obranu države i u okviru kolektivne obrane.

‘Težište i prioritet razvoja kopnenih snaga imat će postrojbe iz sastava pješačkog bataljuna, s elementima podrške. Nabavkom lakih oklopnih vozila pješaštva s pratećim sredstvima i sustavima naoružanja unaprijedit će se mobilnost, zaštita, vatrena moć i interoperabilnost postrojbi za sudjelovanje u punom spektru operacija koje vodi NATO’, napominje se u planu obrane.

Kada je u pitanju ratna mornarica, dokument pokazuje da ta komponenta crnogorske vojske raspolaže s dva patrolna broda tipa 33, s time da su oba višak, te s tri raketne topovnjače, od kojih je jedna višak. Navodi se i da su vojsci potrebni patrolni brod i četiri patrolna čamca za hitno reagiranje koji će biti naknadno nabavljeni.

Patrolni brodovi klase Kotor bit će povučeni iz operativne upotrebe nakon završetka konverzije raketnih topovnjača, dok će raketne topovnjače biti povučene iz operativne upotrebe nakon nabavke novih patrolnih brodova, navodi se u planu. Inače, mornarica raspolaže školskim brodom Jadran, pučinskim remorkerom, ronilačkom barkasom i lučkom dizalicom.

‘Mornarica će razvijati sposobnosti za nadzor i zaštitu mora, povećanje prisutnosti brodova na moru, izvođenje operacija pomorske zabrane (MIO operacije), protuminsku zaštitu, traganje i zaštitu mora od zagađenja. U prvom dijelu planskog perioda mornarica će završiti nadogradnju sustava za nadzor mora, opremanje postrojbi i konverziju raketnih topovnjača klase Končar u patrolne brodove. U cilju dostizanja punih sposobnosti kontrole i zaštite mora u drugom dijelu planskog razdoblja planirana je nabava jednog patrolnog broda srednje klase’, dodaje se u izvješću.

Ratno zrakoplovstvo Crne Gore ne posjeduje borbene zrakoplove, već samo 13 helikoptera tipa Gazela te helikopter tipa Mi-8.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:22