Article_Top_970x250

Crnjac: Odnos sarajevskih medija prema hrvatskim žrtvama je sramotan

Politički analitičar

Crnjac: Odnos sarajevskih medija prema hrvatskim žrtvama je sramotan

sij 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Buhine kuće samo su jedan od niza primjera gdje žrtve Hrvata ispadaju manje važne, izjavio je politički analitičar Ivan Crnjac, komentirajući 26. godišnjicu ratnog zločina Armije BiH u Buhinim Kućama, kada je ubijeno je 26 civila i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). 

Mnogo je primjera u kojima se žrtve hrvatskoga naroda tretiraju manje važnima, kako je istaknuo Crnjac, suze majki kojima su ubijena djeca manjim suzama, a kazne za monstrume koje su sve to učinile male su ili nepostojeće.

- Nietzcshe je rekao da čovjek iz rata izlazi snažniji i prema dobru i prema zlu, a što je, u našem slučaju, samo djelomično točno. Ako ćemo suditi po odnosu prema žrtvama Buhinih kuća, ali i 99 posto drugih stratišta Hrvata u BiH, mi ne možemo nikako izaći okrenuti prema dobru.

Veliki je problem sviju u BiH, naglasio je ovaj politički analitičar, kada sami sebe proglašavaju najvećim žrtvama, međutim, sramotan je način na koji se većina medija te političkih i društvenih organizacija s adresom u Sarajevu odnosi prema tim istim Buhinim kućama. 

- Vrlo je teško to promatrati smireno bez obzira što se radi o vremenskoj distanci od preko 20 godina. Tretman koji većina hrvatskih žrtava u BiH dobija te žrtve ubija i zlostavlja posthumno svake godine, zaključio je Crnjac za Pogled.ba.

Podsjećamo, pokolj u Buhinim Kućama bio je ratni zločin koji su počinili pripadnici Armije BiH nad Hrvatima tijekom agresije na prostore Hrvata Srednje Bosne. Počinile su ga 9. siječnja 1994. u hrvatskom mjestu Buhinim Kućama kod Viteza, u sklopu velike ofenzive. Upale su u selo i pobile 26 osoba, civila i pripadnika HVO. Među ubijenim bilo je i djece.

Dnevnik.ba