Article_Top_970x250

CRNI SCENARIJ NJEMAČKIH MEDIJA: U BiH bi zbog migranata moglo doći do katastrofe

OŠTRA UPOZORENJA

CRNI SCENARIJ NJEMAČKIH MEDIJA: U BiH bi zbog migranata moglo doći do katastrofe

lip 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Već tjednima nekoliko vlada EU upozorava na nove tokove izbjeglica preko "nove balkanske rute". Mnogi od njih su sada zaglavljeni u Bosni i Hercegovini jer je vanjska granica EU u Hrvatskoj čvrsta, piše njemački Focus online.

Peter Van der Auweraert, regionalni koordinator UN-a za migracije, rekao je za "Sueddeutsche Zeitung" da geografski postoji nova balkanska ruta preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Prema njegovima riječima, na granici Hrvatske i BiH postoji već 6.400 izbjeglica koji ne mogu prići bliže svom odredištu, a to je EU.

"Bosna i Hercegovina je u opasnosti da postane zemlja u kojoj će migranti ostati zaglavljeni. To bi bilo fatalno za siromašnu i razorenu zemlju, iako stanovništvo zbog iskustva iz nedavnog rata želi pomoći migrantima", rekao je on.

Adnan Tatarević, šef jedne humanitarne organizacije, kako ga citira ovaj medij, kaže da bi u BiH moglo doći do humanitarne katastrofe. 

"Novac iz fondova EU došao bi u korumpirane strukture, a bh. izbjeglički kampovi su već prenatrpani", rekao je on za "Süddeutsche Zeitung".

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250