StoryEditor

Crnadak pere ruke o imenovanju Mlinarević: Pokušavaju me uvući u politički sudar

Piše D  /  28.11.2019., 08:11h

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja veleposlanice u Češkoj, Martine Mlinarević, zatražio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Crnadak tvrdi da ga pokušavaju uvući u politički sudar u Federaciji BiH.

“U ovom slučaju sam se ponašao kao što radim od prvog dana – potpuno profesionalno i nepristrano. Ustavna nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine je da imenuje veleposlanike. Kada su oni to uradili, sva tri člana su glasovala za ovo rješenje, Ministarstvo vanjskih poslova je uradilo svoj dio poslao. Veleposlanik je dobio agreman”, rekao je Crnadak.

Ističe da je posao obavljen u skladu s onim što je posao Ministarstva.

“Činjenica je da je po pitanju stručne spreme nove veleposlanice postojala kolizija s onim što piše u Pravilniku. Mi smo o tome sačinili zabilješku koja je dostavljana Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ali to nije mogao biti razlog da mi usporavamo ili zaustavljamo Predsjedništvo u vršenju svoje ustavne obaveze. To bi bilo kazneno djelo”, tvrdi Crnadak.

Odlazeći ministar vanjskih poslova BiH osvrnuo se i na poziv inspektoratu Ministarstva pravde, koji je uputio njegov zamjenik Josip Brkić, s ciljem utvrđivanja određenih nepravilnosti prilikom imenovanja Mlinarević.

“Istina je da je zamjenik ministra Brkić imao dileme oko toga kako će se obračunavati plaća. On ima pravo uputiti poziv inspektoratu Ministarstva pravde da izvrši određene provjere. Kada i ako bude te inspekcije sve službe Ministarstvo vanjskih poslova BiH, uključujući i moj kabinet, bit će potpuno na raspolaganju da se izvrši uvid”, rekao je Crnadak.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:42