StoryEditor

Crnadak nije odobrio vize košarkašima Kosova, FIBA upozorava na skandal i prijeti sankcijama

Piše D  /  09.08.2018., 05:08h

Kadetskim reprezentativcima Kosova u košarci vlasti Bosne i Hercegovine nisu na vrijeme osigurale ulazak u tu zemlju u kojoj su se trebali natjecati u sklopu B divizije europskog prvenstva a ta bi igra s jasnom političkom pozadinom mogla imati krajnje ozbiljne posljedice po Košarkaški savez BiH, prenijeli su u četvrtak lokalni mediji, prenosi Hina.

Kosovski košarkaški kadeti prvu utakmicu na europskom prvenstvu U-16-B divizije i to protiv vršnjaka iz BiH trebali su igrati baš u četvrtak navečer no taj je meč morao biti otkazan jer iz Ministarstva vanjskih poslova BiH do poslijepodnevnih sati nisu dali suglasnost da im se izdaju vize.

BiH je jedina zemlja regije uz Srbiju koja do danas nije priznala Kosovo kao neovisnu državu jer se tome protive dužnosnici iz reda bosanskih Srba koji inzistiraju na striktnom poštivanju politike koju prema Kosovu vodi Beograd.

Putovanja građana BiH na Kosovo i Kosovara u BiH stoga su prava noćna mora jer dvije države temeljem reciprociteta imaju striktni vizni režim a u slučaju BiH svaku vizu za nekog državljanina Kosova odobrava osobno ministar vanjskih poslova.

Trenutačno je na toj dužnosti Srbin Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa (PDP) a lokalni mediji ističu kako je problem nastao upravo zbog njegova ponašanja. Nagađaju kako je Crnadak izdavanje viza mladim kosovskim košarkašima uvjetovao jamstvima da će oni na natjecanjima u sklopu europskog prvenstva nastupati bez bilo kakvog znakovlja svoje države.

Zbog ovoga su reagirali iz Košarkaškog saveza BiH upozoravajući na moguće kaznene mjere FIBA-e te su zbog toga prozvali upravo ministra Crnatka.

Istaknuli su kako imaju informacije da je veleposlanstvo BiH u Skolju vize pripremilo i bilo je spremno izdati ih čim Crnadak da suglasnost no on to nije učinio niti nakon upozorenja koje je FIBA u srijedu uputila u Sarajevo ističući kako je jasna obveza organizatora prvenstva osigurati vize sudionicima ili će uslijediti sankcije.

“Upozoravamo javnost da bi neizdavanje viza selekciji Kosova moglo nanijeti nesagledivu štetu Košarkaškom savezu BiH, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i buduće suradnje sa FIBA koja je u prošlosti imala mnogo razumijevanja za KSBiH te nam pružala vrijednu podršku. Pozivamo stoga Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Crnatkom da sukladno svojim ovlastima odobri izdavanje viza selekciji Kosova dolazak u BiH i spriječi katastrofu koja prijeti KSBiH”, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:25