StoryEditor

Crnadak: Ne vidim rješenje i izlazak iz trenutne situacije o problemu formiranju vlasti u BiH

Piše D  /  06.09.2019., 01:09h

Sastanak je održan jutros u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Bratislavi.

Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regiji, kao i procesu formiranja nove Europske komisije.

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se usuglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za sprovođenje preporuka Europske komisije i nastavak europskog puta.

Crnadak je istaknuo da nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD, HDZ i SDA nije jasno hoće li ove tri političke stranke, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje da vode ovaj proces. On je rekao da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje.

Crnadak je pozvao Lajčaka da europske strukture koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. Ministar je naglasio da za blokadu nema nikakvog razloga i ukazao na činjenicu da je zbog nefunkcioniranja parlamenta blokiran i veliki broj financijskih aranžmana koji direktno utiču na svakodnevni život građana.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o aktivnostima i prioritetima u radu OEBS-a tijekom slovačkog predsjedavanja, kao i o Izvještaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine.

Crnadak je naglasio potrebu što bržeg sprovođenja izbornih preporuka iz tog izvještaja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti, prenose Nezavisne.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:51