Article_Top_970x250

Crnadak izaziva Dodika: Milorade, provedi referendum

Republika Srpska

Crnadak izaziva Dodika: Milorade, provedi referendum

lis 14, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon danas održanik konsultacija Milorad Dodik pozvao je oporbu da podrži održavanje referenduma u roku od deset dana te dodao da  ako podrške ne bude odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS.

Nama Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ne može dati nikakve rokove. PDP njegovi rokovi ne zanimaju. Dodik, Vlada, RS Komisija za provođenje referenduma imaju odluku Narodne skupštine RS, imaju formiranu komisiju, neka izvole, neka provedu referendum koji su izglasali, rekao je danas Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Banja Luci povodom sastanka Dodika s predstavnicima institucija vlasti u RS, nevladinih organizacija i političkih stranaka, na koji se predstavnici opozicionih stranaka nisu odazvali, Crnadak je rekao da je dobro što nisu otišli tamo.

"Očigledno je bila namjera da opozicija danas bude samo dekor predsjedniku RS-a u još jednoj manifestaciji njegovog patriotizma i da je samo trebalo još jednom da budemo zloupotrebljeni", rekao je Crnadak.

Naglasio je i da je PDP nezadovoljan stanjem u pravosuđu.

"Smatramo da se tamo na polju ratnih zločina i borbe protiv korupcije vrlo malo radi i da ima veoma malo rezultata. Čuli smo danas podatke koje smo već znali, da je tri četvrtine presuđenih Srba, da su svjedoci mijenjali iskaze, ali tu je najveća odgovornost onih koji su sudjelovali. Podsjetit ću vas da od 2011. godine SNSD vodi strukturalni dijalog. Pozivam ih da kažu šta su rezultati toga, šest godina rade taj posao, doveli su do toga što imamo dana.  Što radi Centar za istraživnje ratnih zločina, ko je brinuo o tim svjedocima? Danas gledamo kako SNSD pokušava sa sebe da skine odgovornost za sve ove stvari", izjavio je Crnadak.

U ime PDP-a podržao je jednu poruku sa sastanka kod predsjednika RS i to da "svatko tko ne provodi odluke institucija i organa RS treba za to da odgovara".

"Zato čekamo da vidimo što će biti sa referendumom, to je odluka najviše zakonodavne institucije RS i smatramo i mi da svatko tko ne poštuje odluke institucija za to treba odgovarati", nalasio je on.

Za najavljeno provođenje ankete s najmanje 500.000 građana Crnadak je istakao da se radi o besmislici.

"Ne treba nikakve ankete provoditi. Najmanje 500.000 ljudi u RS je nezadovoljno stanjem u pravosuđu. Predsjednik Republike nije direktor statističkog zavoda da provodi ankete. Nema potrebe za tim, referendum imate, izglasali ste ga izvolite ga provesti", poručio je Crnadak.

Nakon danas održanik konsultacija Milorad Dodik pozvao je oporbu da podrži održavanje referenduma u roku od deset dana te dodao da  ako podrške ne bude odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250