StoryEditor

Crna Gora neće povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Piše D  /  19.01.2020., 01:01h

"Da smo smatrali da taj Zakon treba biti povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog Zakona, čuli smo u prethodne četiri godine", izjavio je Đukanović za Tanjug.

Masovne prosvjede zbog donošenje ovog Zakona, Đukanović je rekao da vidi kao političke, "obučene" u crkveno ruho, s naglašenim prosrpskim predznakom, te smatra kako oni ne mogu ugroziti vlast, niti politiku koju vodi.

On je sve to nazvao važnim razdobljem emancipacije Crne Gore, te ocijenio kako "treba stvoriti sve institucionalne pretpostavke za dalji državni i duhovni razvoj crnogorskog društva, pa i obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve".

Đukanović smatra kako je "na sceni mnogo manipulacija", a da je osnovna da ovaj zakon legitimira namjeru države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori, što je nazvao "brutalnom izmišljotinom" i "zamjenom teza", prenosi Srna. 

Rekao je da Zakon neće ugroziti vjerske slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, niti će im uskratiti pravo da koriste crkve i manastire, koje je i do sada koristila SPC.  Naglasio je kako je "imovina SPC zapravo imovina države Crne Gore", a da je uzurpirana u razdoblju od 1986. do 2000, o čemu, tvrdi, svjedoče "neupitne povjesne činjenice".

Đukanović je rekao i da "Beograd nije uzdrmao Crnu Goru" niti je od crnogorskih dužnosnika bilo uvredljivih tonova i neprijateljskih poruka.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:19