Article_Top_970x250

Crna Gora dala dio svog državnog teritorija kao garanciju za povrat kredita?!

prijeti im dužničko ropstvo

Crna Gora dala dio svog državnog teritorija kao garanciju za povrat kredita?!

tra 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Adriagate

Crna Gora je kao garanciju za povrat kredita za izgradnju dijela autoceste Bar-Boljari kineskoj Exim banci dala dio svog državnog teritorija, tvrde novinari Financial Timesa.

Prema procjenama ekonomskih analitičara, vrlo lako bi se moglo dogoditi da Crna Gora i ostane bez dijela teritorija jer ima sve manje mogućnosti za vraćanje kredita, a više nema financijske mogućnosti za podizanje novih kredita kako bi izgradila cjelokupnu autocestu u dužini 160 kilometara čija je procijenjena vrijednosti izgradnje oko 3 milijarde eura. Prema navodima MMF-a, udio crnogorskog duga u BDP-u samo na izgradnji 41 kilometra dionice autoceste Smokavac-Mateševo povećao se za nevjerojatnih 19 posto. S 5 sa 59 na 78 posto, piše Jutarnji list.

Riječ je o izuzetno skupoj dionici čija izgradnja po kilometru stoji 19,7 milijuna eura, a početna cijena od 809 milijuna eura skočila je za oko 100 milijuna eura. Kineska banka je Crnoj Gori dala kredit od 835 milijuna eura na 20 godina uz dva posto kamate. Kredit je dobiven bez otvorenog natječaja, a izvođači i podizvođači radova oslobođeni su plaćanja PDV-a, carine, poreza i doprinosa na inozemne radnike, te poreza na dobit, a eventualna arbitraža bi se vodila po kineskim zakonima. Zbog tog kredita Vlada Crne Gore je već podigla poreze, djelomično zamrznula plaće u javnom sektoru i ukinula beneficije.

No, sve to neće biti dovoljno da bi se popravila financijska slika države. Nakon završetka prve dionice autoceste, nije poznato ni na koji će se način financirati izgradnja preostalih 120 kilometara autoceste. Naime Svjetska banka, EBRD i EIB odavno su ovaj projekt proglasili neisplativim uz pojašnjenje kako neće imati dovoljno prometa.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250