StoryEditor
mesićev "apel za spas"

Čovjek koji nije želio živjeti u "građanskoj" Jugoslaviji, drugima predlaže rušenje Daytona i "građansku" BiH

Piše fena  /  27.02.2022., 16:24h
Bilo bi dobro da se što prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se što prije uključi u euroatlantske integracije, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Kazao je to komentirajući ''Apel za spas BiH'' koji je sačinio zajedno sa članovima posljednjeg Predsjedništva SFRJ Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim.

Rekao je da je situacija složena, ali da nije dramatično eskalirala i da se može ''protezati u raznim pregovorima''.

Mesić je gostujući u emisiji "Aktualno" BIR televizije rekao da je apel otišao na mnoge adrese u Europi i svijetu, te da imaju povratne informacije.

- Ako ništa drugo natjerat ćemo ljude da misle. Ja sam smatrao da moramo ići u radikalne promjene, jer situacija da se na nacionu sve rješava pokazalo se da to nije niti europski niti demokratski - rekao je Mesić.

Istakao je da BiH nije u fokusu svjetske javnosti i da se ne čine napori da bi se pokrenuli procesi, međutim kaže da se međunarodni faktori mogu osloboditi odgovornosti

jer se ide tamo gdje je urgentno i tamo gdje je opasno za svjetski mir.

- Za sada BiH nije prioritet - naglasio je Mesić.

Mišljenja je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ''istureni igrač, uporni, koji svu odgovornost preuzima na sebe''.

- Mislim da se mora smoći snage da se takvi slučajevi eliminiraju iz politike - rekao je Mesić.

Stava je da treba promijeniti model rješavanja problema u BiH pa makar to bila i promjena Dejtonskog sporazuma. Mesićev prijedlog je građanska država što je istaknuto i u apelu.

- Ako je BiH građanska država, a ne država koja je bazirana na etnikumu onda je u modelu drugih europskih država koje su građanske - naglasio je Mesić.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 01:12