StoryEditor
poruka zahvale

Čovjek koji je podigao Aluminij iz pepela pozdravio je inicijativu "istinskog prijatelja židovskog naroda i Države Izrael", Dragana Čovića, o prihvaćanju radne definicije antisemitizma u BiH

Piše desk  /  27.07.2022., 14:24h

Bosna i Hercegovina, sa svojom etničkom raznolikošću, mora pokazati nultu toleranciju prema bilo kojoj manifestaciji antisemitizma i mržnje prema određenoj vjeri ili nacionalnosti, a danas je napravljen važan korak da se to osigura."

Jučer, na 20. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je delegatska inicijativa Dragana Čovića kojom se predlaže da Dom naroda PSBiH usvoji zaključak o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

U inicijativi se navodi i radna definicija antisemitizma koja glasi "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma, koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama Židovske zajednice te Židovskim vjerskim objektima".

Povodom ove inicijative, oglasio se i Predsjednik M.T. Abraham Grupe i židovske općine u Mostaru, čiji status prenosimo u cijelosti:

"Duboko sam dirnut i poštujem usvajanje IHRA inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovom važnom odlukom BiH se pridružuje više od 30 zemalja EU koje su već usvojile definiciju pojma antisemitizam, kako je odredila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA).

Ovaj potez nije samo značajan formalni čin, već je i praktičan i koristan alat za edukaciju i obuku nastavnika, nevladinih organizacija, državnih organa i medija, u skladu s deklaracijom Vijeća EU iz 2018. o borbi protiv antisemitizma.

Usvajanje radne definicije važan je prvi korak u osiguravanju da pojedinci i grupe unutar BiH i europskog društva budu sigurni od mržnje, nasilja i diskriminacije. Važno je promovirati i štititi ljudska prava u BiH.

Borba protiv rasizma i mržnje je borba koja traje. Više od sedamdeset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i holokausta, antisemitizam je u porastu, prijeti židovskom narodu i zajednicama i podriva temelje demokracija diljem svijeta.

Povijest židovskog naroda učinila ga je otpornim i samostalnim. Kada se naiđe na nedostatak informacija i predrasude, ove osobine često se pogrešno protumače kao netolerancija i neprihvaćanje drugih etničkih pripadnosti. Ipak, židovski narod u svojoj srži je tolerantan i nikada nije pokušao nametnuti svoja uvjerenja drugim narodima.

Kao istinski prijatelj židovskog naroda i države Izrael, predsjednik Dragana Čovića pokrenuo je inicijativu za usvajanjem radne definicije pojma antisemitizam Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) i njenim prihvaćanjem od strane Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH čime se odaje počast milijunima žrtava holokausta, njegovih preživjelih i svih koji su se morali suočiti s mržnjom, nasiljem i diskriminacijom.

Bosna i Hercegovina, sa svojom etničkom raznolikošću, mora pokazati nultu toleranciju prema bilo kojoj manifestaciji antisemitizma i mržnje prema određenoj vjeri ili nacionalnosti, a danas je napravljen važan korak da se to osigura."

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:31