StoryEditor
glazbena legenda

ČOVJEK KOJI JE GITARU ZNAO U DUŠU Da je živ Kemal Monteno bi danas proslavio 73. rođendan

Piše Desk  /  17.09.2021., 18:41h
Njegov otac Osvaldo Monteno bio je italijanski vojnik koji se nakon Drugog svjetskog rata zaposlio u Sarajevu, gdje je upoznao Kemalovu mamu, Bahriju.

Na današnji dan, 17. rujna 1948. godine, u Sarajevu je rođen Kemal Monteno, jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima.

Monteno je na svoj način kombinirao bosansku sevdalinku i talijansku kanconu, a njegove su pjesme uvijek bile pitke i jedinstvene.

Njegov otac, Osvaldo Monteno, bio je talijanski vojnik koji se nakon Drugog svjetskog rata zaposlio u Sarajevu, gdje je upoznao Kemalovu majku, Bahriju, te je zbog te ljubavi odlučio ostati u Jugoslaviji.

Napisao je neke od najpoznatijih pjesama poput "Draga moja", "Jedne noći u decembru", "Što sam skrivao" i "Sinoć nisi bila tu" na kutijama cigareta dok je služio vojsku, piše Avaz.

Pjesma "Sarajevo, ljubavi moja", koja je postala svojevrsna himna grada, nastala je 1976. godine, a njen pokretač bio je sam Monteno.

Popularni Kemo napisao je glazbu za pjesmu, osmislio impresivan naslov, dok je stihove koji će se generacijama pamtiti napisao slikar, crtač i književnik Alija Hafizović.

Na 10. festivalu "Tvoj hit sezone" pjesma je Montenu i Hafizoviću donijela nagrade te krenula putem uspjeha koji traje i danas.

Uvijek veseo i nasmijan, Monteno je, čak i u razdoblju kada je već bio bolestan, pričao viceve i pokušavao zabaviti svoje sugovornike. Često je bilo trenutaka kada bi zurio u daljinu i otvorio dušu.

- Nećete vjerovati, bojim se vas danas. Svaki put kad izađem na pozornicu, tresem se. Znao sam da imam 19 godina, pa čak i ako pogriješim, ima vremena za ispravku. Sada nemam pravo na greške. Postoji pjesma Duška Trifunovića koja kaže da kad ljudi znaju sve o vama, nemate ništa novo za dati. Postojanje na glazbenoj sceni vidim kao da plivam u moru držeći se za dasku - rekao je Monteno u jednom od posljednjih intervjua.

Preminuo je 21. siječnja 2015. u Zagrebu. Komemoraciji u Sarajevu prisustvovali su brojni glazbenici iz BiH i regije, a posljednji pozdrav popraćen je tekstom pjesme "Sarajevo, ljubavi moja". 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:40