Article_Top_970x250

Čović želi „olakšati“ dilemu Izetbegoviću: HDZ zainteresiran za sva ministarstva u Vijeću ministara

Uspostava vlasti

Čović želi „olakšati“ dilemu Izetbegoviću: HDZ zainteresiran za sva ministarstva u Vijeću ministara

ožu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tomu tko će dobiti koje ministarstvo, Čović je rekao kako će olakšati dileme Izetbegoviću.

Za HDZ BiH i HNS BiH najvažnije je da se Vijeće ministara što prije uspostavi, a raspodjeli resora još uvijek nije konkretno razgovora između lidera HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, rekao je dana su Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Naime, u Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH nakon koje je Čović komentirao proces uspostave vlasti na državnoj razini.

„Informirao sam kolege da ćemo ovih dana nastaviti s razgovorima oko uspostave Vijeća ministara BiH. U HNŽ-u i HBŽ-u je sve pod nadzorom i tu nema nikakvih problema. Što se Vijeća ministara tiče, nužno je donijeti jednu zajedničku izjavu triju stranaka koje će formirati Vijeće ministara. Želimo uz tu izjavu odmah rasporediti i resore i to bi bio znak da možemo ići s mandatarom i provođenjem predviđenih proceduru“, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Otkrio je i kao bi čelnici triju stranaka kroz sljedeći dan-dva imati razgovore o tomu i mišljenja je kako nisu daleko od dogovora.

„Ipak, ne bi nam bilo ni prvi put da smo blizu dogovora a da se ništa ne dogodi. Stoga ću se suzdržati od davanja vremenskih odrednica toj dinamici“, rekao je.

Komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tomu tko će dobiti koje ministarstvo, Čović je rekao kako će olakšati dileme Izetbegoviću.

„Mi želimo svako ministarstvo od njih devet. Vidjet ćemo što ćemo kroz pregovore uspjeti dobiti. No, to je uvijek tako pred pregovore. Svi misle da su najznačajnija ona ministarstva koja kontroliraju drugi. Mi sada imamo ministre pravde, financija i obrane te smo time bili jako zadovoljni. Sutra ćemo pak možda imati ministra vanjskih poslova, financija i sigurnosti te ćemo jednako biti zadovoljni. Sve ostalo su poruke koje jedan drugom šaljemo preko medija“, istaknuo je Čović.

Suština je, veli, da po tri ministarstva pripadaju Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

„Tu imamo i zamjenička mjesta gdje će se naći mjesta i za predstavnika ostalih. To su naše želje. Ne treba pak podcijeniti ni nečije taktike. Tako se počesto traži jedno da bi se zapravo dobilo nešto drugo. Meni je bitno da se Vijeće ministara napokon uspostavi, a HDZ BiH, odnosno HNS BiH, će imati najbolje moguće kandidate za sva resorna ministarstva i za ministarske i za zamjeničke pozicije“, rekao je Čović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250