StoryEditor

Čović: Za HNS BiH izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlament BiH

Piše D  /  24.12.2018., 09:12h

"Mi se s tim konceptom ne slažemo, ali kao legalisti uvažit ćemo tu uputu. Lično sam uvjeren da ćemo bez izmjena Izbornog zakona teško dobiti izvršnu vlast u FBiH, ali tu smo da tražimo zajednička rješenja i u posljednjih petnaestak dana pregovaramo unutar FBiH kako bi se to rješenje pronašlo", rekao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Kazao je da stranka koju predvodi, HNS i on osobno smatraju da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH.

"Mi ćemo na tome i dalje insistirati kako bismo dobili Izborni zakon koji će poštivati minimum principa da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo, kako je to definirano i u presudi Ustavnog suda BiH u slučaju ‘Ljubić‘. U ovom trenutku CIK je iskoristio mogućnost da popuni određenu pravnu prazninu i vjerovatno će to omogućiti da se neki procesi otvore. CIK mora dati i uputu kako popuniti Dom naroda i vjerujem kako će vrlo brzo kantonalne skupštine imati mehanizam da mogu birati predstavnike u Dom naroda", rekao je Čović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:24