StoryEditor

Čović: Već 2018. BiH bi mogla ostvariti kandidatski status

Piše D  /  10.10.2017., 01:10h

Tijekom svoje radne posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, predsjedavajući Čović sastao se s predsjedavajućom Skupštine BPŽ-a Aidom Obuća, premijerom Emirom Okovićem i ministrima u županijskoj vladi.

Sastanak Čovića s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BPŽ-a realiziran je u okviru njegovih radnih posjeta i susreta s predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH.

Čović je istaknuo tom prilikom da mu je namjera bila upoznavanje s aktivnostima i planovima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosansko-podrinjskoj županiji Goražde. U tom kontekstu ukazao je na značaj postizanja financijske stabilnosti i osiguranja granta s federalnog nivoa vlasti kako bi i ova županija, ravnopravno kao i ostale, mogla financirati svoje ustavne i druge nadležnosti.

Predsjedavajući Čović posebno je istaknuo važnost pravovremenog usvajanja proračuna za narednu godinu na svim nivoima vlasti što je ocijenjeno ključnim faktorom financijske stabilnosti u državi i jednim od osnovnih preduvjeta za MAP i kandidatski status BiH.

Tijekom sastanka bilo je govora i o Zakonu o akcizama BiH.

-U tim akcizama je predviđeno da bi jedan dio upravo išao na ovu razinu vlasti kada su u pitanju ceste. Na tome ćemo dalje inzistirati kako bismo zaštitili sve razine vlasti kada je u pitanju ta prihodovna strana, o modernizaciji i popravkama cesta kako bi se ovo područje pretvorilo u prvi ulazni dio BiH, a ne onaj zadnji kako to neko voli kazati - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tijekom susreta, premijer Bosansko-podrinjske županije Goražde Emir Oković naglasio je da ova županija kao ravnopravna administrativna jedinica u sastavu FBiH treba imati jednake mogućnosti za financiranje svojih nadležnosti.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:30