StoryEditor
šef hdz-a BIH

Čović: Uvjet za dogovor s "osmorkom" je da nema DF-a, neophodna je izmjena izbornog zakona

Piše desk  /  16.11.2022., 13:11h

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se u Žepču sastao s predsjednicima općinskih odbora gdje su razgovarali o postizbornim rezultatima, a u izjavi za medije je kazao da je uvjet koalicije s "osmorkom" da u sklopu nje nema DF-a te da je u njihovom programu i izmjena Izbornog zakona, javlja Klix.ba.

Čović je kazao da su u Zeničko-dobojskoj županiji s tri zastupnika napravili dobar rezultat te da vjeruje da će biti dio vlasti, ali ne i po svaku cijenu.

"Danas ćemo razgovarati o uspostavi vlast na višim razinama, ali i poziciji Hrvata u ovoj županiji i njihovoj uključenosti u više razine", kazao je Čović te dodao da do kraja ovog tjedna žele usuglasiti načela i da idu u fazu dogovaranja kadrovske politike jer se radi o cjelovitom programu koji dogovaraju.

"U cjelini želimo riješiti pitanje euroatlantskog projekta, pravne države u cjelini, ali i ekonomsko-socijalne probleme. Naši izaslanici će sve usuglasiti danas u Sarajevu, a u sljedeća dva dana ćemo to dopuniti i ako se sve usuglasi, to je završen dio posla. Moramo sagledati i kako stojimo u Parlamentu gdje je legitimno predstavljanje svih jednako važno", kazao je Čović.

Dodao je da vode i da su vodili razgovore sa svim stranama, da je prvo želio razgovarati s bošnjačkim strankama te da je u subotu planiran sastanak s SNSD-om u Mostaru.

Na pitanje medija je li Izborni zakon tema razgovora s "osmorkom" i uvjet za dogovor, Čović je kazao kako je on dio njihovog programskog načela u sklopu euroatlantskog projekta.

"Nema uvjetovanja nikome, a naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga. Paket programskih načela je jasno predočio i euroatlantski proces, a ključna stvar za njega je reforma Izbornog zakona. Reforme su bitne za kandidatski status", izjavio je Čović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:48