U Novom Travniku održana redovita koordinacija predsjednika županijskih Vlada, gradonačelnika i načelnika gradova i općina, koji su izabrani ispred HDZ-a BiHHDZ BIH -
StoryEditor
koordinacija predsjednika županijskih Vlada

ČOVIĆ U NOVOM TRAVNIKU: Izmjene Izbornog zakona uz zaštitu legitimnog predstavljanja ostaju visoki prioritet politike Hrvata u BiH

Piše desk  /  15.09.2023., 16:28h

Danas je u Novom Travniku održana redovita koordinacija predsjednika županijskih Vlada, gradonačelnika i načelnika gradova i općina, koji su izabrani ispred HDZ-a BiH. Koordinaciju je predvodio dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Domaćin susreta XVII. koordinacije načelnika i gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada bio je Stjepan Dujo načelnik općine Novi Travnik.

Sastanku su nazočili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, te Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH i Andrijana Katić, federalna ministrica prometa i komunikacija.

Dužnosnici su na početku govorili o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije uz aktualna pitanja, lokalne i županijske razine.

Čović je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, nazočne izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji, posebno naglašavajući aktualne procese u Bosni i Hercegovini, napretku na europskom putu i mogućnostima pri otvaranju procesa pregovora. Ocijenio je kako je ostvaren napredak u pogledu provođenja reformi na europskom putu, predvođen novim sazivom Vijeća ministara BiH. Usvajanje reformskih zakona snažan je iskorak za europsku BiH. Istaknuo je kako su stabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda ključni za razvoj europske BiH, pri čemu je naglasio kako izmjene i dopune Izbornog zakona uz zaštitu legitimnog predstavljanja ostaju visoki prioritet politike Hrvata u BiH. Također, zahvalio se državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonki Milasu i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori projektima pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH govorio je o završenim projektima i programima Vlade RH za Hrvate u BiH, gdje je posebno naglasio kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti. Milas je istaknuo kako postoji vidljiv trag potpore koju hrvatska vlada pruža. Realizirano je preko 800 većih i značajnijih projekata kao što su škole, dječji vrtići, domovi zdravlja, centri za kulturu, knjižnice, muzeji. Nedavno su potpisani novi ugovori, za preko 160 projekta koje tek treba realizirati i koji će nastavit doprinositi boljem i kvalitetnijem životu naših ljudi diljem Bosne i Hercegovine.

Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH govorio je o aktualnim projektima i programima Vlade Federacije BiH.

Također, govoreno je o strateškim projektima u lokalnim jedinicima, prometnoj infrastrukturi, kao i projektima od iznimne važnosti za lokalne jedinice.

Čović je u izjavi novinaraima kazao kako je ovo preznačajan sastanak.

„Kroz desetke ovakvih koordinacija kolege međusobno odlično surađuju i spremaju se za mnoge projekte kroz koncept izvršne i zakonodavne vlasti u BiH i Republici Hrvatskoj, svi osjete veliku korist od toga, posebno oko infrastrukture, koja se ne može pratiti iz proračuna lokalne zajednice.

Danas smo prošli sve projekte s Federalne razine, s nama su bili dopredsjednik Vlade i ministar financija F BiH Toni Kraljević i ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić. Pri čemu su izvjestili što radi Vlada Federacije BiH, s posebnim osvrtom o sredstvima nižim razinama, koja nisu zanemariva, kako prema županijama tako i prema općinama i gradovima i svim natječajima kroz određene resore. Ovi sastanci dobivaju puno opravdanje. Ono što trebamo nekada danima rješavati, komunikacija kolega s institucijama koji predstavljanju naš narod i ne samo naš narod, mogu riješiti sve probleme koji su njima ponekad teško rješivi individualno“, istaknuo je predsjednik Čović.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 09:21