StoryEditor
predsjednik hdz bih

Čović u Dnevniku HRT-a: “Hrvatski narod neće polagati račune bilo kome”

Piše desk  /  03.12.2021., 19:59h
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović gostovao je u Dnevniku HRT-a. Kazao je kako “hrvatski narod neće polagati račune bilo kome”.

“Četiri dana i tako od ljeta. Došli smo blizu rješenja, ali postoji puno sitnica koje su krupne i mogu biti prepreka da se rješenje napravi, ali do zadnjeg dana ima šanse da se to napravi. Ono što smo potpisali u Mostru 17. lipnja što se tiče konstitutivnih naroda sada pokušavao implementirati”, rekao je Čović o razgovorima s predstavnicima SDA-a i europskim i američkim diplomatima, prenosi Bild.ba.

Odustajanja od nacionalnih odrednica i konstitutivnosti, kaže, nema.

“Hrvatski narod ima izbor za BiH, mi smo onaj ključni poveznički faktor između dva naroda, između separatizma i unitarizma… Nećemo polagati račune bilo kome. Rješenja ima, ali uvjet koji nam se predstavlja, da odustanemo od nacionalnih odrednica, nećemo odustati, to je osnovni element Ustava i osnovni element pregovora”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na upit što ako ne dođe do dogovora, Čović je rekao:

“Imat ćemo dovoljno načina kako postupati ako se dogovor ne postigne, ja sam još uvijek nepopravljivi optimista i vjerujem da će se moći dogovoriti, isto kao što vjeruju predstavnici SAD-a i EU”, rekao je on.

O glasovanju o Inzkovom nametnutom zakonu.

Zakon je to koji dopunjava Kazneni zakon BiH…, mi smo i tada bili protiv tog zakona, da se on nameće, nažalost, neki su iskoristili to da taj zaključak, koji nije prošao, ali je stvorio ambijent da se vratimo u institucije i pokušavamo osposobiti instituciju parlamenta, neki političari iz Sarajeva su to pokušali okrenuti na spin. Mi smo u dogovoru sa međunarodnim institucijama pokušali okupiti predstavnike Republike Srpske i osposobiti institucije koje su blokirane, ono što se željelo napraviti štetno je uspjelo, dalje će se morati tri predstavnika naroda dogovarati da se vratimo u institucije, ja više neću u tome sudjelovati na ovaj način, to sam i jučer rekao, žao mi je žrtava, a mi ćemo dalje raditi po modelu i poslovničkim pravilima parlamenta”, kazao je Čović u Dnevniku HRT-a.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:56