StoryEditor
izvijestio G7 i PIC

Čović: Turković iznosi bošnjačka stajališta o izbornoj reformi

Piše hina  /  28.08.2022., 12:39h

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izvijestio je najvažnije zemlje svijeta kako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ovoga tjedna iznijela stajališta bošnjačke strane, a ne te države BiH, kada ih je pozvala da spriječe izbornu reformu.

 Šefica diplomacije BiH Bisera Turković uputila je sredinom ovoga tjedna pisma dužnosnicima zemalja G7 i članica Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH kojim ih je izvijestila o  izbornoj reformi u zemlji. 

„Osjećam da je moja moralna dužnost pozvati vas da podignete svoj utjecajni glas protiv takvih prijedloga koji prijete našoj demokraciji“, napisala je Turković u pismu govoreći o izbornoj reformi u BiH koje je upućeno i na adresu američkog državnog tajnika Antonya Blinkena. Od njega je zatražila i poseban sastanak na kojemu bi mu osobno pojasnila stajališta o izmjeni Izbornoga zakona.

Dodala je kako se aktualnim prijedlozima izborne reforme dodatno diskriminiraju manjine, favorizira vodeća hrvatska stranka u BiH – HDZ, dok Hrvatska radi pritisak na zemlje članice EU-a kako bi visoki predstavnik Christian Schmidt intervenirao u Izborni zakon u BiH.

Predsjednik HNS-a BiH i vodeće hrvatske stranke u toj zemlji HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je za RTV Herceg-Bosne da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković već odavno ne predstavlja BiH nego svoje 'obiteljske ili stranačka stavove'.

Pojasnio je kako je zajedno s državnim ministrom financija Vjekoslavom Bevandom te zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem izvijestio međunarodne dužnosnike da istup ministrice Turković ne predstavlja službeni stav BiH.

„Ovako ona iznosi stavove stranke koja ju je imenovala. Nekada to predstavi kao dio obiteljske prakse u radu, a nekada kao predstavnica bošnjačkog naroda. Dominantno je to institucionalno definirano u ime SDA. To je pogrešna politika“, rekao je Čović.

Dodao je kako će se nakon izbora u BiH predviđenih ujesen morati prestati s praksom zloporabe državnih institucija BiH.

Obraćanje šefice diplomacije međunarodnim autoritetima, te odgovor hrvatskih dužnosnika u BiH dolazi u tjednu kada je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt započeo novu seriju razgovora s političkim strankama o izbornoj reformi.

Njemački političar dao je bosanskohercegovačkim dužnosnicima rok od šest tjedana za dogovor o izbornim prijeporima.

Hrvatska strana u BiH očekuje da se izmjenama izbornih propisa spriječi mogućnost da četiri puta brojniji Bošnjaci na izborima ujesen preglasaju Hrvate pri izboru hrvatskih članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda, te stvori mogućnost isključenja iz vlasti stranaka za koje je glasovao najveći broj pripadnika toga naroda.  

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 02:34