StoryEditor
livno

Čović se sastao s Čondrićem i službenicima HDZ-a BiH

Piše desk  /  20.01.2023., 14:40h

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović danas je prisustvovao redovnom sastanku koordinacije službenika HDZ-a BiH lokalnog i županijskog nivoa, a domaćin susreta u Livnu je bio gradonačelnik Darko Čondrić.

Čondrić je uputio riječi dobrodošlice na početku susreta na kome se u uvodu govorilo o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije te drugim aktuelnim pitanjima lokalnog i županijskog nivoa.

Izvanredna sjednica 

Čović je naglasio aktualnu političku situaciju te upoznao prisutne s aktivnostima oko formiranja vlast na svim nivoima. Idućeg tjedna bi se trebala održati izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi se potvrdilo Vijeće ministara, a nakon toga idu i intenzivniji razgovori oko Vlade Federacije BiH, te ubrazne aktivnosti oko imenovanja županijskih Vlada, istaknuto je.

- Nakon formiranja svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, svi moramo imati jedan jasan cilj i sve aktivnosti usmjeriti prema svim integracijskim ubrzanim aktivnostima - kazao je Čović.

O temi programi i projekti od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske s osvrtom na ostvarene i aktuelne programe, govorio je državni tajik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. Saradnja i projekti koji pokrivaju brojna područja zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne brige i infrastrukture se nastavljaju, kao i ukupna dobra suradnja ali i daljnje jačanje Programa prekogranične suradnje, istaknuo je Milas.

Prioritet za obje zemlje 

Čović uz zahvalu za učinjeno iz Programa prekogranične saradnje, najavio je kako će jedan od prvih sastanaka izvršne vlasti BiH biti s Vladom RH. Nastojat će se održati zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, kako bi se potvrdio nastavak intenzivne saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture, tehnologije i svim drugim sferama koji predstavlja zajednički interes i prioritet za obje zemlje.

Institucije Republike Hrvatske pružaju nemjerljivu podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskome putu, a status kandidata BiH snažan je motiv za jačanje suradnje, kao i prilagodbu i pripremu aktivnosti u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji, istaknuo je na sastanku.

Turističke zajednice 

Jedna od tema koorinacije bila je i formiranje Turističkih zajednica na lokalnim nivoima. Službenici su razgovarali o modelima i prilagodbi određenih oblasti kako bi se ukupna ponuda podigla na veći nivo.

Uz Čovića sastanku su prisustvovali i državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednici županijskih Vlada, gradonačelnici i načelnici gradova i općina izabranih ispred HDZ-a BiH, te zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Dnevnik.ba

20. ožujak 2023 14:06