StoryEditor

Čović posjetio Vladu Županije Posavske

Piše D  /  02.10.2018., 04:10h

Vladu Županije Posavske u Orašju danas je posjetio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH koji je predvodio izaslanstvo HNS-a. Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, a bili su nazočni, uz ostale, predstavnici Udruge Prsten RH koje je predvodio Ivica Nujić, predstavnici Udruge Prsten BiH koje je predvodio Zdenko Vukić, te predsjednik ŽO HDZ BIH Posavina Đuro Topić.

Nakon održanog radnog sastanka u Vladi Županije Posavske izjavu za javnost dali su Dragan Čović, Marijan Klaić i Ivica Nujić.

-Mi smo jutros obišli Spomen sobu koja je posvećena 106. HVO brigadi Orašje i još jednom se poklonili svim žrtvama koji su dali svoje živote da mi danas uopće budemo ovdje i budemo svoji na svome. Bio sam na otvaranju Spomen sobe, te mi je drago što sam je ponovo obišao. Spomen soba treba biti učionica za sve one koji dolaze, osobito mlade, jer mladost je dala svoje živote da bi ova mladost bila u obvezi da to ne zaboravi, da ne zaboravi kako se nemogućim uvjetima branio svoj dom, svoja domovina, svoj narod. Razgovarali smo sa predstavnicima Udruga proisteklim iz Domovinskog rata kako bi rješavali zajedno sve probleme bez izuzetka, i to radimo dosta uspješno u ambijentu kakav imamo u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Hrvatskoj, kazao je Čović a potom pojasnio razgovore vođene u Vladi ŽP.

-Najviše razgovora smo vodili oko mosta Svilaj. To je kralježnica koja prolazi uistinu kroz BiH, sve što ta kralježnica nosi to će biti koridor Vc. On dominantno povezuje sva ona naseljena područja gdje su u brojnosti hrvatski narod, Hrvati od Posavine preko Žepča, Usore, čitave središnje Bosne do Hercegovine. Posebno me veseli da tvrtka koja izvodi ove poslove je najuspješnija u objektima mostogradnje u ovom dijelu jugoistočne Europe, a to je tvrtka Hering. Drago mi je da su u nemogućim uvjetima prihvatili nakon odustajanja jednog partnera, preuzeti čitav posao na sebe. Prezentirana nam je dinamika posla i po svemu sudeći okupit ćemo se u svibnju 2019.g. i otvoriti taj veliki projekt. Time bi Posavina bila do kraja učvršćena sa Europom, imali bi prijelaz Svilaj, Šamac, a s druge strane Orašje, i kada sve to skupa zbrojimo na jednom malom prostoru ćemo imati prijelaze one najviše kategorije. To znači jedna ogromna mogućnost za razvoj, za investiranje što će uz ohrabrenje investitora biti razlog da ovo za 5-6 godina bude potpuno drugačije mjesto za život, kazao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH.

-Na sastanku u Vladi Županije Posavske je uz predstavnike Udruga Prsten iz BiH i RH, bio nazočan i direktor tvrtke Hering koja je angažirana kao izvođač radova na gradnji mosta kod Donjeg Svilaja između BiH i RH u sklopu koridora Vc, kako bi mogli analizirati dokle se stiglo sa projektom i kada se očekuje njegov završetak. Iznimno mi je bilo drago čuti da projekt ide svojom predviđenom tempom i što će biti najvjerojatnije u roku završen sredinom iduće godine, točnije 28. svibnja. Izgrađenih 10 km koridora Vc koji prolazi kroz zapadni dio ŽP bit će dijelom u funkciji, ali važno je da se radi i na drugim dionicama koridora Vc. Svi mi u Županiji Posavskoj priželjkujemo da cijeli projekt bude u potpunosti završen, i svi ćemo raditi na tome, svatko na svojoj razini vlasti, kako bi se stvorili uvjeti za brži gospodarski razvoj, prvenstveno u Županiji Posavskoj ali i u cijeloj našoj domovini BiH, izjavio je premijer Vlade ŽP Marijan Klaić.

-Zahvaljujući predsjedniku Vlade Županije Posavske danas je organiziran sastanak gdje su gospodarstvenici Udruge bosanskih Hrvata pristigli iz Zagreba i Udruge bh Hrvata BiH iz Viteza došli u Orašje da pogledaju i budu upućeni u jedan vrlo složeni tehnički i inženjerski projekt koji je na opće zadovoljstvo vrlo dobro postavljen, vrlo dobro organiziran sa vrlo dobrim napretkom. Posebno hvala predsjedniku Čoviću što je došao da još jednom da potporu izvođačima da taj projekt završe u planiranom roku. Valja istaknuti da je firma Hering bila u jednom partnerstvu sa firmom Vijadukt iz Zagreba koja je u međuvremenu otišla u stečaj, no imali su dovoljno snage i hrabrosti i mudrosti da preuzmu taj projekt. Kako nam je prezentirano, most će biti završen u planiranom roku. Nama je čast i zadovoljstvo da umrežavamo gospodarstvenike BiH i gospodarstvenike iz Hrvatske, stvaramo jednu mrežu i sinergiju, kazao je predsjednik UBH Prsten RH Ivica Nujić.

Nakon sastanka u Vladi Županije Posavske u Orašju visoka izaslanstva su obišla radove koje se izvode u Svilaju na gradnji mosta između BiH i RH, stoji u priopćenju iz Vlade Županije Posavske.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:29