Article_Top_970x250

Čović poručio Izetbegoviću: "Takvo ponašanje neće proći, prvo Izborni zakon, a onda vlada..."

izetbegović krši sporazume

Čović poručio Izetbegoviću: "Takvo ponašanje neće proći, prvo Izborni zakon, a onda vlada..."

ruj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Sporazum iz Mostara je jasan u vezi s promjenama Izbornog zakona, kazao je danas nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru lider ove političke grupacije Dragan Čović.

On je kazao kako su ambicije HNS-a na lokalnim izborima povećati broj načelničkih pozicija i vijećničkih mandata nego je ova politička grupacija imala ranije, i da se visoke ambicije podrazumijevaju i za Mostar. Čović je kazao da ih očekuje jedna "standardizirana kampanja".

Ponovio je "žaljenje zbog odluke SIP-a da se izbori u Mostaru održe izdvojeno, čime se narušava sporazum iz Mostara".

"Sporazum koji smo potpisali u Mostaru precizirao je i da će od 17.9. do 17.12. SDA i HDZ dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda iduće godine u parlamentarnoj proceduri sve to završilo, u onoj godini koja nije izborna. Sve to piše u tom sporazumu, ali je komentar gospodina Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao na neka potpuno drugačija promišljanja", izjavio je Čović, prenosi Klix.

Taj stav Izetbegovića, dodao je, danas je doveo do toga da nas zabrinjava nivo odnosa prema datoj riječi i prema pruženoj ruci, što je najgore prema potpisanom sporazumu.

"Ovo nije prvi sporazum koji mi potpisujemo zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, prošle godine smo imali sporazum o Vijeću ministara kod gospodina Wingemarka, pa se krenulo u pojašnjavanje što je tko mislio. Ovaj put je bilo šest svjedoka i kazano je da nema preduvjeta za izmjene Izbornog zakona i da ćemo jasno na tome raditi", kazao je Čović.

Ponadao se da će se jasno naznačiti da je negacija konstitutivnosti kao ustavnog načela nedopustiva u BiH, da se tako manifestira "domoljublje ili ustavoljublje" te da je to poruka jednom dijelu bošnjačkih političara kad je riječ o namjeri da se na "niže nivoe spusti fenomen Sejdić ili Komšić".

Federalna vlada se može napraviti za 24 sata, samo treba dogovoriti potrebne stvari, kazao je on, te naveo kako nije optimist u vezi s izborom "neke nove Vlade FBiH".

"Vidjeli ste kako prolazi Vlada Kantona Sarajevo i neke druge vlade u tim igrama neke tobožnje parlamentarne većine s kojom bismo mi trebali praviti novu federalnu vladu", kazao je Čović.

Izetbegovićeve izjave o "teroru manjine nad većinom" nazvao je grubim kršenjem ustava te kazao kako takvo ponašanje neće proći.

Dnevnik.ba