StoryEditor

Čović: Ponudit ćemo Dodikovom SNSD-u ministarsko mjesto u Vladi FBiH

Piše D  /  23.10.2018., 02:10h

Čović je Nezavisnim novinama kazao kako, unatoč problemima koji postoje oko uspostave domova naroda u Federaciji BiH i u državi, vlast ipak bez prepreka može biti uspostavljena na državnom nivou, a za ostale nivoe će se to tek vidjeti. 

Za sada je sigurno, ocjenjuje Čović, kako će vlast činiti pobjednici kod Hrvata i Srba, a to su HDZ s partnerima i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa svojim partnerima, dok za trećeg partnera "treba sjesti i razgovarati". 

Slično je i u Federaciji BiH gdje se u pet kantona vlast ne može uspostaviti bez HDZ-a. Hoće li treći parter biti SDA, Čović nije izričito odgovorio dodajući kako su u pitanju načela oko kojih se moraju usuglasiti među bošnjačkim strankama odnosno odustati od "građenja unitarne i jednonacionalne države". 

Potvrdio je ipak kako će Dodikovoj stranci ponuditi ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH, dok će HDZ imati svog ministra u vlasti Republike Srpske.

Istakao je kako će se morati kazati koje su politike plaćale Željku Komšiću kampanju. Na pitanje koje su to politike Čović je odgovorio kako iza svega stoji najveća bošnjačka stranka. 

"SDA je to neskriveno radio. Imali su dvije fronte. S jednom su išli prema nekim hrvatskim strankama, drugim su išli prema Komšiću. Da je Komšiću trebalo 300 hiljada glasova, on bi toliko dobio. Davani su vrlo jasni naputci kako dijeliti glasove unutar jedne kuće, porodice", ustvrdio je Čović, no nije ponudio konkretne dokaze za te konstatacije, ali je dodao kako je i iz međunarodne zajednice bilo "tihe podrške" ovakvom scenariju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:43