StoryEditor

Čović: Pokušaj bošnjačkih stranaka je udar na sve odnose u BiH

Piše D  /  19.07.2018., 03:07h

Moj stav je da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Europskoj uniji i da se njoj moramo okrenuti i jačati gospodarske odnose, a u tome Srbija može biti pravi partner, izjavio je danas u Beogradu član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Čović je rekao da je na sastanku bilo razgovora o mnoštvu tema, a da su nezaobilazni bili i sadašnji, kao i odnosi koje grade. On je rekao i da je Vučića informirao o tomu što misli da se može uraditi u naredna dva, tri mjeseca dok traje izborna kampanja u BiH i kad je europski put u pitanju i stabilnost BiH, a koja je vrlo bitna i za Srbiju, prenosi Anadolija.

"Govorili smo i o budućnosti. Moj stav je da BiH ima budućnost u Europskoj uniji i da se njoj moramo okrenuti i da moramo jačati naše gospodarske odnose, jer bez otvaranja radnih mjesta i unutarnje i pravne stabilnosti u BiH teško da ćemo naći budućnost i ja sam duboko uvjeren da mogu i osobno i sa ostalim kolegama napraviti jedan ogroman iskorak u odnosu na stanje koje imamo danas i u tome Srbija može biti pravi partner u mnoštvu projekata", kazao je novinarima Čović u Beogradu, prenosi Anadolija.

Upitan da li misli da bi moglo doći do destabilizacije u BiH prije izbora u listopadu, Čović je rekao da ne vjeruje, ali da jedan mali incident u izbornoj kampanji to može pokolebati.

"Migrantska kriza ima svoju dimenziju. Ljeto je, ogroman je broj ljudi koji su danas na nekoliko lokacija u BiH, ali duboko sam uvjeren i vjerujem da institucije u BiH uz sve probleme će znati da odgovore na sve izazove", dodao je.

Govoreći o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja se održava danas, a na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, Čović je istakao i da je stav Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je on predsjednik, jasan - da se ne može Izborni zakon voditi na nižim razinama vlasti, već na razini BiH.

On je ukazao i na odluku Ustavnog suda koja "vrlo precizno govori da odluka mora biti donijeta uz Parlamentarnu Skupštinu BiH".

"Pokušaj stranaka iz Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka, mislim da je udar na sve odnose u BiH, na Ustav BiH i ja se duboko nadam da to danas neće proći. Ne znači nikakvu blokadu, to znači da uz instrumente upravljanja koje mi imamo u vlasti, ćemo jasno pokazati da je ovo štetno za BiH, ne za Hrvate, ne za Dragana Čovića, ne za HDZ, nego za BiH. Hrvatski narod neće dopustiti da se na taj način razgrađuje nešto što je dio našeg doma, a to je BiH. Imamo mi dovoljno kapaciteta da danas u Domu naroda na jedan vrlo praktičan način to i ukažemo", zaključio je Čović.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva Srbije nakon sastanka u Beogradu, Vučić je podržao unaprjeđenje odnosa, teritorijalni integritet BiH i suradnju sva tri naroda.

Dvojica sugovornika posebno su razmatrali zajedničke infrastrukturne projekte, kao i pozitivne rezultate ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, na kojem je Srbija bila zemlja partner.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:08