StoryEditor
sastanak u mostaru

Čović: Pokazali smo otvorenost do kraja. Okrenut ćemo se svim reformskim aktivnostima koje smo usuglasili

Piše fena  /  24.03.2023., 19:20h

Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika „Osmorke“ dogovorena je podjela ministarstva u novoj federalnoj vladi, a HDZ-u BiH bi trebala pripasti ministarstva financija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i kulture.

Radi se o resorima koje je HDZ BiH držao i u prethodnom mandatu.

- Kao što je odrađeno na razini države, danas smo ovdje pripremili sve kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH. Raspravili smo sve teme i pripremili smo dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, a koji su na tragu sporazuma i smjernica od ranije - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na sastanku je dogovoreno kome će što pripasti od 16 ministarstava te je određen i datum do kada se moraju imenovati ministri.

- Do 28. ožujka koalicijski partneri trebaju dati imena da bi predsjednica Federacije, sukladno Ustavu, izvršila imenovanje Vlade FBIH i uputila svojim potpredsjednicima odluku na potvrđivanje te kako bi se mogla zakazati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se imenuje Vlada FBiH u predviđenom ustavnom roku, a on je 6. travnja - rekao je Čović.

Dodao je kako će barem dva ministarstva od navedenih šest voditi žene.

- Vjerujem da će među ovih šest ministarstva biti najmanje dvije dame i da će nacionalna struktura biti sukladna Ustavu, pa smo kazali da naša grupacija pokriva pet hrvatskih mjesta i jedno srpsko - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Drugi sporazum koji je potpisan danas odnosi se na programski sadržaj nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

- Drugi sporazum koji smo potpisali se tiče programskih definicija i određenih oblasti. Dogovorili smo da resorni ministri, na tragu programskih mjera, predlože predsjedniku Vlade kako bi to postao zajednički program rada. Raspravili smo i mnoga druga pitanja, funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti, te otvorili razgovore oko mnogih drugih institucija unutar FBiH. Čini mi se da smo pokazali otvorenost do kraja. Okrenuti ćemo se svim reformskim aktivnostima koje smo usuglasili - poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju državna razina, Čović je za idući tjedan najavio sastanak s predstavnicima SNSD-a.

- S Dodikom ćemo nastaviti raditi kako bi vlast na razini države najbolje funkcionirala. Imamo puno planova, a idući tjedan bi se trebao održati sastanak između ova dva bloka koji su danas ovdje, s blokom koji predvodi SNSD, kako bi pokušali otkloniti neke prepreke koje nam stoje na putu da bi i Vijeće ministara i parlament još uspješnije funkcionirali - kazao je.

Čović nije želio komentirati odluku vlasti u RS-u o prekidu kontakata s američkim i britanskim veleposlanstvima.

- Svatko ima pravo za sebe donositi odluke, mislim da su jasan odgovor na to pitanje dali predstavnici diplomacija na koje se odnosi ta odluka - zaključio je.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 02:01