StoryEditor

Čović: Ovakvi rezultati mogu izazvati neviđenu krizu u BiH

Piše D  /  07.10.2018., 11:10h

Dragan Čović večeras u je u Središnjici HDZ-a BiH rekao kako su Bošnjaci na ovim izborima odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Govoreći na konferenciji za medije Čović je rekao je izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH loša poruka za BiH te kako sada može izbiti neviđena kriza.

"Izborni rezultat koji smo ostvarili bit će puno bolji od onoga što smo planirali. Doći ćemo vjerojatno do 155 tisuća glasova u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Ako znamo koliko je naše glasačko tijelo, onda se moram zahvaliti svima koji su prepoznali naš projeka", rekao je.

Hrvatski narod, dodao je Čović, poslao je vrlo jasnu poruku BiH, prijateljima Bošnjacima, ali i međunarodnoj zajednici da razmišljamo proeuropski i da imamo jasan plan.

"Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci to nisu razumjeli i što su kroz svoj projekta opredijelili se izabrati dva člana Predsjedništva BiH. Bio sam uvjeren da to neće uraditi", rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

"Naša potpora unutar hrvatsko biračkog tijela je bila dominantna. Mi imamo 80 posto potpore Hrvata u BiH. Poruka je da se Hrvatima ne može birati političke predstavnike. To nije dobar put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija u BiH - mi smo se dugo zalagali da se izmijeni Izborni zakon i da se u tom zakonu definira pozicija hrvatskog naroda i to sukladno odluci Ustavnoga suda o legitimnom predstavljanju na svim razinama. Sad se vidi zašto nismo pristali na sitne preinake. Sad se vidi što se može dogoditi kad brojniji narod želi zloupotrijebiti izborni mehanizam koji je takav da imamo jednu izbornu jedinicu i dva naroda od kojih je jedan značajno brojniji", rekao je Čović.

S druge strane, dodao je, vjerujem da će u bošnjačkom narodu biti dovoljno mudrih ljudi da razumiju da ovo što se sad uradilo nije dobro ni za bošnjački narod a posebno za BiH.

"Ovakvi rezultati mogu izazvati jednu neviđenu krizu u BiH", izjavio je Čović.

"Mi smo svjesni svoje odgovornosti i poruke od svoga glasačkog tijela. Promišljat ćemo budućnost hrvatskoga naroda na svakom djeliću BiH. Posebno me veseli da je potpora projektu zajedništva na isti način manifestirana svuda u BiH od Posavine, Usore i Žepča, Središnje Bosne do Hercegovine. Sad ćemo napraviti analizu i odrediti se prema budućem političkom životu. Imat ćemo uvjerljive većine u pet županijskih skupština, što smo i do sada imali. Vidjet ćemo kako to implementirati na više razine vlasti", izjavio je.

Čović je rekao kako su Hrvati na ovim izborima dobili jasnu poruku i prema toj poruci će se morati i odnositi.

"Sad će se vidjeti svi propusti koji su se napravili. No, hrvatski narod će se zaštiti i osigurati svoju punu ustavnu jednakopravnost", izjavio je Čović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:17