Article_Top_970x250

Čović: Očekujem imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara, u međustranačkom sporazumu sve definirano

nakon sjednice HNS-a

Čović: Očekujem imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara, u međustranačkom sporazumu sve definirano

kol 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio kako je očekuje da Predsjedništvo BiH sutra imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Očekujem da Predsjedništvo BiH na sutrašnjoj sjednici imenuje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i da do kraja tjedna potvrdimo novo Vijeće ministara, rekao je danas u Mostaru predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva ove institucije.

''Očekujem sutra jedan manevar Predsjedništva BiH kako bismo dobili mandatara. Drugim riječima za mene je potpuno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast ako su stranke pobjednici napravili zajedničko razmišljanje o budućnosti BiH, dogovorili detalje, podijelili resore, a da to nismo u stanju za pet ili deset dana provesti'', kazao je Čović.

On je dodao kako je u sporazumu koji su potpisali predsjednici HDZ-a, SDA i SNSD-a definirano sve oko euro-atalanstkog puta, ekonomskih reformi, pitanje izbornog zakonodavstva, mehanizma koordinacije i još mnogo stvari. Do kraja je, rekao je, usuglašen i ekonomski i socijalni paket te raspodjela resora.

''Želja je bila da do kraja ovoga tjedna u Parlamentu potvrdi Vijeće ministara i uspostave sve komisije zakonodavne vlasti. Mi ćemo učiniti sve da tako bude'', naglasio je.

Čović kaže kako mu nije jasno zašto je nekome trebalo da nakon sporazuma otvara pitanja koja su i otvorena i zatvorena na sastanku stranačkih lidera  i šefa Delegacije Europske unije Larsa Wigemarka 5. kolovoza.

''Mogu samo nagađati. Činjenica da netko ide u provjeru mandatara, a da mandatara nemamo dovoljno govori o političkim igrama i spinovima. Dobili smo institucionalni odgovor da nema nikakvih zapreka. Otvarati sve karte bili bi politički naivno, ali moguće da ovaj prvi korak izmjesti se iz ove u neku drugu instituciju, zakonodavnu'', kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako Predsjedništvo sutra ne imenuje Zorana Tegeltiju za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Čović je kazao kako u BiH već imamo krizu nesagledivih razmjera, jer godinu dana od izbora nije formirana vlast.

''Vidjet ćemo sutra. Bojim  se da se previše naglaska stavilo na jednu instituciju koja je davno trebala uraditi svoj posao, a u Zastupničkom domu se dižu ruke i za plan i i za program, nikada se nisu dizale u Predsjedništvu. Netko je želio staviti medijske atraktivnosti na Predsjedništvo i priču o uvjetovanjima'', kazao je Čović te zaključio kako bi sve osim uspostavljanja vlasti kroz sljedećih nekoliko dana bilo krajnje neodgovorno.

Govoreći pak o situaciji u Mostaru kazao je kako je ovo tema više od 10 godina i da sve što rade je nastojanje da se promjeni izborni zakon i da se riješe ovi problemi.

"Mostar je grad pun iskušenja. Kao građanin Mostara mogu neke stvari kazati, a imao bih bezbroj primjedbi o tome što bi se trebalo rješavati. Što se političkih odnosa tiče, znate kakva je dinamika odnosa između dva naroda i političkih stranaka. Primarno mislim na SDA i HDZ. To će biti zanimljiva utakmica koja će trajati dva ili tri mjeseca", kazao je Čović.

J. G. / Dnevnik.ba