StoryEditor
GOSTOVAO NA RTV HB

Čović o propalim pregovorima, Izetbegoviću, strancima: Nema uvjeta za održavanje izbora

Piše desk  /  20.03.2022., 16:52h
Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, gostovao je u Izvanrednim vijestima RTV-a Herceg Bosne, nakon što su pregovori o reformi Izbornog zakona propali. U nastavku pročitajte što je rekao:

I ranije sam govorio predstavnicima međunarodne zajednice da Bakir Izetbegović neće prihvatiti prijedloge o izmjenama Izbornog zakona, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, u Izvanrednim vijestima RTV-a Herceg Bosne. 

"Potrošili smo previše energije i pažnje stranih dužnosnika nažalost", rekao je Čović komentirajući neuspjeh pregovora o reformi Izbornog zakona. 

Izetbegović nam je, dodaje Čović, poslao poruku još jučer jer je pregovore napustio da bi održao susret sa Zajednicom žena SDA i rekao da 'moram platiti', da sam na'orao'. 

"To jest prijetnja, i ne samo politička, ali sam mu jutros rekao da nema stvari zbog kojih nisam spreman platiti da bismo osigurali ravnopravnost Hrvata u BiH", rekao je Čović i dodao kako je 'Izetbegovićev rječnik daleko od kulture političkog dijaloga'. 

U takvoj je situaciji, objašnjava Čović, jako teško razgovarati i pregovarati jer je, dodaje, Izetbegović tvrdio da je on osobno prijetnja pregovorima. 

"Stalno se vrte iste teme. Nedavno je bila Ukrajina i nevjerojatan pritisak da se HDZ izjasni oko toga, a jasno smo rekli što je naš stav. I onda to više nije tema, pa nađu neku novu. Sve se ovo vrti otkako nismo uspostavili Vladu FBiH, a tad smo dogovarali strateško partnerstvo dvaju naroda i dviju stranaka", izjavio je. 

Cilj je, nastavlja Čović, eliminirati Hrvate i to su kroz zadnja tri procesa tako otvoreno počeli raditi, pa je bilo jasno i ono što je sam Izetbegović potvrdio, ato je da je obećao dijelu politike koju predstavlja da Hrvata neće biti. 

"Ovo je rušilačka akcija SDA kojom se želi napraviti BiH bez Hrvata kao konstitutivnog naroda. Nisu računali na tu demografiju, jer ako je otišlo 100 tisuća Hrvata, otišlo je iz BiH i 900 tisuća Bošnjaka. Toliko smo mladih ljudi izgubili od Popisa 2013. godine, a SDA se bavi time da eliminira jedan narod", govori. 

Čović je naglasio kako se na pregovorima razgovaralo o uvjetima za ustavne promjene, odnosno, Dom naroda i vitalni nacionalni interes. 

"U zadnjih 9 godina samo se osam puta VNI potezao i to 4 puta HDZ i 5 puta SDA. Pa se onda zamjeralo što nismo realizirali sporazum s Islamskom zajednicom. Ali evo, sad su dvojica Bošnjaka u Predsjedništvu pa to nije riješeno. Pitam ih, zašto, evo nema Hrvata?", istaknuo je. 

Tako se, zapravo, kontaminira javnost i društvo, ali to nije odnos naroda, nego političara. 

"Siguran sam da će biti mladih političara koji će vratiti povjerenje. Taktika SDA je sada takva - jedan dio političara u Sarajevu pregovora, a drugi dio iz nekih drugih stranaka ih napadaju za izdaju", dodaje. 

Ovo je jedna promašena i završena igra koju je predvodio Bakir Izetbegović. 

"Sad kada je Venecijanska komisija potvrdila, dala Izetbegoviću na njegov zahtjev 'napismeno stajalište', a on obećao bianco potpisati, onda je počelo 'natezanje' oko izbora izaslanika i smanjenja ovlasti Doma naroda", rekao je Čović. 

Na Izetbegovićeve tvrdnje, dodaje Čović, da 'kako će on sada objasniti Bošnjacima da ne biraju dvojicu članova Predsjedništva, stranci su mu rekli 'da je to njegova briga'. 

"A prije su tvrdili da to rade lijeve opcije, ali su ga opet demantirali i pokazali kako se to radi institucionalno u zadnja tri ciklusa. Čitav je koncept trebao biti da Hrvate okrive za propast ovih pregovara, ali to nije uspjelo. Međunarodna zajednica je zaista bila neutralna i držala se dosljedno principa", dodaje. 

Predsjednik HNS-a BiH, također je rekao, da je hrvatska strana bila spremna na određene ustupke i to kroz paket za Federaciju koji uključuje izbor izaslanika u federalni Dom naroda, Ustavni sud, izbor Vlade FBiH, FTV-a, ravnateljstvo policije.

"Naglasak je bio i na tome kako birati predsjednika FBiH i njegovih zamjenika i da nema blokade. Mislili smo u jednom trenutku da je riješeno, ali sam rekao predstavnicima međunarodne zajednice, da kolega Izetbegović neće pristati, kao što nije ni pristao, na koncu", dodaje. 

U ovom trenutku, objašnjava, formalno-pravno ne postoje uvjeti za održavanje izbora na jesen. 

"Traženo je i da se SIP potvrdi u institucijama gdje odlučuju konstitutivni narodi i njihovi predstavnici, jer je važno da, ako se već biraju po tom principu, da ih i institucije potvrde kao takve. SIP je prepoznat kao političko i zavisno tijelo", rekao je. 

Čović je na koncu izjavio i kako Hrvati, u ovim okolnostima, imaju Hrvatski narodni sabor i njegove Zaključke sa zadnjeg zasjedanja. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:06