StoryEditor
zakazao novi termin

Čović o otkazivanju sjednice Doma naroda: Bošnjaci vrše klasičnu blokadu rada institucija BiH

Piše Fena  /  26.04.2022., 11:53h
Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Na početku sjednice predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović je kazao da sjednici prisustvuje 10 izaslanika - pet iz Kluba hrvatskog naroda, četiri iz Kluba srpskog naroda, te jedan izaslanik iz Kluba bošnjačkog naroda.  

Sjednici nisu prisustvovali izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić,  Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović, te izaslanik iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet izaslanika, uz uvjet da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska izaslanika.

"S obzirom na to da imamo vrlo jasnu najavu da se jedan dio predstavnika bošnjačkog kluba neće pojaviti na sjednici, što ja doživljavam kao klasičnu blokadu rada institucija BiH, zbog toga predlažem da ne idemo s ceremonijalom sviranja himne pa definiranja nazočnosti, ako već znamo unaprijed da nam je to kazano", naveo je Čović.

Nakon što je konstatirao da nema kvoruma za održavanje hitne sjednice, Čović je predložio da, sukladno Poslovniku, novi termin sjednice zakažu za sutra u 10.00 sati s istim dnevnim redom.

"Svaki puta kada bismo razgovarali imali smo jasno očitovanje da nije dobro da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izaslanike u Domu naroda. Kada bismo to trebali riješiti, imali smo opstrukcije. Nekada se nije željelo razgovarati, a nekada su govorili da bjanko prihvaćaju prijedlog međunarodne zajednice", izjavio je Čović.

SDA je optužio kako želi "ovladati" Federacijom Bosne i Hercegovine.

"SDA želi izabrati i hrvatskog člana Predsjedništva i izslanike Doma naroda", ponovio je.

Kao razlog zašto tako misli, naveo je SDA-ov prijedlog da Dom naroda Parlamenta FBiH bude poput Vijeća naroda u Republici Srpskoj. Poručio je kako je ovo blokada institucija od onih koji se "kunu" u Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je neviđena blokada, bez ublažavanja. Baš je neviđena, jer netko pred samu sjednicu izađe pred vas i kaže da mu se nešto ne sviđa. To se kaže na samoj sjednici. Dao sam šansu za dogovor, da se stvori demokratski ambijent za održavanje izbora", kazao je Čović.

Za razliku od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji očekuju da ove godine budu održani Opći izbori, Čović smatra da ne postoje, kako je rekao, formalno-pravni uvjeti za održavanje izbora. Djelovanje SDA je naveo kao potvrdom da nema uvjeta za održavanje izbora. Ovoj stranci je poručio da je "izvorište krize".

Stranka demokratske akcije (SDA) jučer je priopćila kako smatra da nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona čiji je autor HDZ, te je tražila od predsjedatelja Doma naroda PSBiH da hitnu sjednicu, koju je sam zakazao, otkaže.

Iz SDA su naveli da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je predložio Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH za razmatranje po hitnom postupku, za SDA neprihvatljiv u cijelosti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:42