StoryEditor

Čović o muzeju HVO-a: Nečovječno je i licemjerno od tog praviti politički problem

Piše desk  /  30.05.2023., 13:28h

Na inicijativu Kluba SDP-a sutra će se na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Mostara naći inicijativa o novoj lokaciji muzeja HVO, čija je gradnja planirana na mjestu nekadašnjeg zatočeničkog centra Heliodrom.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je kazao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da mu je žao svake žrtve i pojedinačne patnje.

„Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica, kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjčkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime znalo nekad spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu nikome nije bilo dobro, ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku nečovječno i licemjerno da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svak obilježava“, kazao je Čović.

Govoreći o samoj lokaciji muzeja, Čović kaže mnogo je mjesta u BiH, nekadašnjih stratišta koji bi se dali analizirati, kao što su Četvrta osnovna škola u Mostaru i Muzej Jablanica.

„Možete analizirati i otići vidjeti gdje su ljudi stradali, gdje se stradalo, a gdje se gradi muzej. Širi prostor možemo analizirati na taj način. Spomenuo sam Četvrtu osnovnu školu, ima li smisla da u toj školi bude institucija pravosuđa BiH, nisam čuo nijedan glas koji bi osporio. Na isti način gledam naš muzej u Jablanici, jesam li čuo ijednog predstavnika koji prizivaju na Heliodrom da kažu stanite malo šta je sa muzejom u Jablanici. To ćemo morati staviti u istu ravan. To vrijeme ’92. ta dva naroda su se držali za ruku, zajedno trebamo pokušati zaštiti ovaj prostor kroz HVO, tako da što manje se bavimo time bit će nam lakše. Želim da kao ovaj spomenik koji baštini jednu žrtvu hrvatskog naroda, na isti način vidjeti spomenik koji baštini žrtvu drugog naroda, ne vidim nikakvu razliku“, izjavio je lider HDZ-a koji je prokomentirao i tok pregovora oko uspostave vlasti u HNŽ.

„Pregovori idu vrlo dobro, mislim da je to danas dovoljno, a vjerujem da ćete narednih dana imati Vladu u Mostaru pa ćemo onda biti zadovoljni svi“, zaključio je Čović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:02