StoryEditor

Čović: "Nitko nema pravo dijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini"

Piše D  /  09.03.2018., 07:03h

Kao najmalobrojniji narod u Bosni i Hercegovini moramo biti bolji od drugih da bismo dosegli položaj koji imaju preostala dva konstitutivna naroda – rekao je u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović na predavanju “Hrvati u BiH kao nositelji europskih vrijednosti”. Hrvatski član Predsjedništva BiH naglasio je da je cilj osnivanja Hrvatskog narodnog sabora ujedinjenje svih Hrvata u susjednoj zemlji bez obzira na to žive li u Posavini, središnjoj Bosni ili Hercegovini, prenosi Večernji.hr.

Nitko nema pravo dijeliti Hrvate Bosne i Hercegovine – ističe Čović. Ustvrdio je da je BiH odavno dio Europe te da su pred njom euroatlantski projekt i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje je izvjesno već i ove godine. Što se ulaska u NATO tiče, Čović je rekao da u BiH postoje tri različita pristupa, ali da je moguće da se već sljedećeg mjeseca aktivira akcijski plan za članstvo.

– Reforma sektora obrane jedna je od dvije uspješno obavljene reforme u BiH. Mi danas imamo jedinstvenu oružanu silu u državi u kojoj svaki konstitutivni narod ima po četiri generala – rekao je.

BiH nema nijedno ograničenje da bude prva nova članica EU, iako može biti i zadnja. Moramo respektirati 2025. godinu koja je evidentirana kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU.

Prije godinu dana predsjednik Juncker bio je skeptičan prema pitanju ulaska BiH u EU, a prije osam dana u Sarajevu nam je rekao da su nam vrata za članstvo otvorena – veli Čović. Po njemu, promjena izbornih zakona u BiH nema alternative jer Hrvati moraju imati potpunu jednakopravnost.

Mora se racionalizirati ustroj u zemlji jer je neodrživo financirati 14 vlada i parlamenata.

– Naš je prijedlog da umjesto četrnaest vlada imamo njih četiri do pet što bi troškove smanjilo i do četiri puta – rekao je Čović.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 16:34