StoryEditor
poruka iz mostara

Čović: Nema trgovine hrvatskim nacionalnim interesima i legitimnim predstavljanjem

Piše Fena  /  25.01.2022., 14:21h
Lider HDZ-a Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom prometa i komunikacija u Vladi RH Olegom Butkovićem, a na konferenciji za medije bilo je govora i o aktualnim političkim pitanjima u BiH.

Čović je na pitanje novinara hoće li trgovati "Domom naroda da bi se bi osigurao izbor u Predsjedništvo", kazao da nema trgovine hrvatskim nacionalnim interesima i legitimnim predstavljanjem.

Jednakim tempom treba pregovarati i provesti sve odluke Ustavnog suda i Suda u Straßburgu, izjavio je on te kazao da će pregovori u Neumu ovaj put trajati sve do postizanja dogovora.

Ponovio je da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda crvena crta kod svih pregovora.

"Naš prijedlog provodi sve presude", izjavio je Čović.

Za poziv iz Narodne skupštine Republike Srpske, koji je upućen njemu i Bakiru Izetbegoviću, da se obrate na narednom zasjedanju ovog parlamenta, kazao je da će vidjeti s partnerima kakva je ideja te će se tek tada očitovati.

"Nemam ništa protiv da razgovaramo u bilo kojoj instituciji u BiH da bismo vratili povjerenje u institucije", kazao je Čović.

Butković je kazao kako su se u mandatu "ove" vlade desili brojni projekti između dviju zemalja, a da je preostao još most "Gradiška".

"Tu smo pokazali jednu zrelost, da dvije susjedne države mogu realizirati velike projekte. Mostovi su uvijek povezivali ljude", izjavio je Butković, prenosi Klix.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske uputio je u utorak u Mostaru punu podršku Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a BiH  u svemu što radi u političkom smislu, kao i projektima koje Bosna i Hercegovina realizira zajedno s Hrvatskom.

- U mandatu ove Vlade napravljeni su konkretni projekti. U rujnu smo otvorili most Svilaj na koridoru Vc. Predstoji nam završiti most Gradiška, što približavamo kraju. S naše strane ćemo izgraditi i pristupnu cestu. To su veliki projekti koje ostavljamo generacijama, gdje smo pokazali zrelost i činjenicu da dvije prijateljske, susjedne države mogu realizirati velike projekte - kazao je hrvatski ministar naglasivši kako su mostovi uvijek spajali ljude.

Istaknuo je kako Hrvatska nastavlja suradnju s Bosnom i Hercegovinom, kao i realizaciju velikih projekata temeljem Sporazuma potpisanog 2020. godine u Zagrebu.

- Prvenstveno mislim na Sporazum o održavanju svih mostova koji nas vežu. Spomenimo najveći i najvažniji most Brčko-Gunja na kojemu je ograničen teretni promet. Temeljem Sporazuma formirali smo radne skupine i u ovoj godini očekujemo da će Hrvatske ceste krenuti u zajedničku obnovu tog mosta. To moramo što hitnije napraviti - dodao je.

Napomenuo je kako je vrijednost obnove ovoga mosta oko 30 milijuna kuna (oko 7,7 milijuna maraka), a troškove će podjednako snositi obje države.

- Paralelno s tim, ide se u izgradnju novog mosta koji će biti nešto nizvodno od postojećeg. Tu čekamo da Brčko definira prostorno-plansku dokumentaciju i krećemo u izgradnju - naglasio je Butković.

Čović i Butković razgovarali su i o drugim velikim zajedničkim projektima, kao što je brza cesta Mostar-Široki Brijeg-Imotski-Zagvozd.

- Činjenica je da je to jedan od prioriteta kojega u narednom razdoblju moramo intenzivirati - smatra ministar Butković.

Spomenuo je i kako u Općini Ravno postoji inicijativa za gradnjom ceste Zavala Orahov Do-Slano.

- To je cesta u dužini od 13 kilometara, a Republika Hrvatska je apsolutno zainteresirana za taj projekt. Pozdravljamo ideju za gradnju ceste koja je jako važna za taj kraj i Dubrovačko-neretvansku županiju - istaknuo je hrvatski ministar.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH zahvalio se ministru na dolasku i suradnji, istaknuvši da je važno vidjeti kako se kroz Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku mogu napraviti zajednička ulaganja, a time ojačati prekograničnu suradnju i eventualno povući određena sredstva iz Europske unije.

Nakon Mostara, Čović i Butković posjetili su i Općinu Ravno.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 19:41