Article_Top_970x250

Čović: Nećemo podržati imenovanje Selme Cikotića

bez dogovora o imenovanjima

Čović: Nećemo podržati imenovanje Selme Cikotića

srp 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Avaz)

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika. Na kraju susreta Čović je secirao dogovorene i nedogovorene segmente.

U Istočnom Sarajevu završen je sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika, na kojem se trebao postići dogovor o imenovanjima brojnih direktora na državnoj razini.

Nakon sastanka Dragan Čović je rekao da su razgovarali o tri točke, prenosi Avaz.

- Prva je proračun i dogovorili smo se da ide u redovnu proceduru i da on bude završen do 21. srpnja na sjednici Doma naroda. Drugo pitanje je bilo pitanje Izbornog zakona za grad Mostar i tu smo se dogovorili da ide po hitnoj proceduri i on će sutra biti završen - rekao je Čović.

- Treće pitanje su bili kadrovi i tu se ništa nismo dogovorili. U osnovi zadržavmo stanje koje do sada imamo kod svih funkcija koje smo mi bilježili kao posebne. Dalje ćemo se bilateralno dogovarati oko određenih pitanja. Što se tiče biranja ministra sigurnosti, stav HDZ-a će biti da glasuje protiv - izjavio je Čović, dodajući kako je raniji stav da Hrvatska demokratska zajednica BiH neće podržati Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti.

Spomenuo je da je SIPA srpsko mjesto. Također, Čović je bio striktan u stavu da Uprava za neizravno oporezivanje pripada hrvatskom narodu.

-UNO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti - rekao je predsjednik HDZ-a dodajući da će se nastaviti dogovarati bilateralno, odnosno u četiri oka.

- Neprihvatljivo je da UIO dijelimo s bilo kim, to je hrvatsko mjesto i tako će biti. SIPA je definirana kao srpsko mjesto, RAK isto tako. Za OSA-u ćemo morati sjesti i dogovoriti se - dodao je Čović.

Dnevnik.ba