StoryEditor

Čović: Ne želimo da netko u BiH zvecka oružjem, pozivam kolege da pažljivije komuniciraju u javnosti

Piše desk  /  21.07.2023., 14:22h

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke održane u Mostaru najavio je početkom sljedećega tjedna sastanak s koalicijskim partnerima na državnoj razini.

-Pokušavamo složiti termine kako bi zajedno više puta sjeli, da omogućimo da Vijeće ministara BiH može normalno funkcinirati i donositi sve odluke koje smo najavaljivali da će biti donijete tokom ovog mjeseca. To bi značilo sve one zakone s područja prava i sukob interesa i VSTV da budu u proceduru, s obzirom na to da imamo zakazane i sjednice Parlamenta, za ponedjeljak Zastupnički dom, za utorak Dom naroda,a možda će biti i jedna izvanredna sjednica. Cilj je napraviti jednu produktivnost, a naravno tu treba imenovati i ministra financija, tako da s te strane relaksiramo jedan odnos koji se javio nakon zadnjih mjesec, dva našeg nefunkcioniranja- rekao je Čović, prenosi Avaz.

Krišto pridobila partnere iz EU

Upravo to se jednim dijelom, nastavio je, osjetilo i u Briselu.

-No, veseli me da je naša predsjedateljica Vijeća ministara BiH svojim proaktivnim pristupom pridobila partnere iz Europske unije s kojima je razgovarala, jer, evidetno, bez želje da sebi dajemo neku snagu koju možda nemamo, formalno-ustavno i našom brojnošću da predvodimo sve europske i integracijske procese i da je to jedini put da stabiliziramo BiH. To ću nastaviti raditi - kazao je.

Izrazio je uvjerenje o tome da će zajednički sastanak lidera početkom sljedećega tjedna dati vrlo precizan odgovor na sva ta pitanja.

-Mi, faktički, želimo sa listopadom završiti glavninu stvari paketa od 31 aktivnosti koje smo s povjerenikom Varhelyijem dogovarali, a s druge strane, tu će biti i Izborni zakon, Ustavni sud, to su one ozbiljne stvari kojima se moramo svakodnevno baviti. Moj će prijedlog biti da svakodnevna komunikacija s predsjednicima stranaka koje čine ovaj paket, to je HDZ, SNSD, SDP, NiP i Naša stranka, da osiguravamo protočnost i u zakonodavnoj, a posebno u izvršnoj vlasti. Slično će biti i na razini Federacije BiH-rekao je on.

Naveo je da to neće biti nimalo lako te da će trebati dosta smirenosti, a sastanci će paralelno, kazao je biti održani i s predstavnicima europske i američke administracije.

Formiranje vlasti u HNŽ

Predstojeći sastanci će biti održavani u institucijama BiH, a HDZ BiH će biti domaćin prvog sastanka.

-Čini mi se da imamo dovoljno energije da iskoristimo ovo vrijeme ispred sebe, da se izvučemo iz krize u koju umalo nismo upali, jer smo krenuli potpuno negativno jednim tokom. Mislim da se to može uraditi, ali trebat će nam i vaša potpora, bit će izazova razlilčitih, jer nisu sa scene otišli svi, rekao bih, oni koji misle produbiti ovu krizu, bez obzira ko su oni. Nama je zadatak da stabiliziramo i pravni okvir i sigurnosni, pogotovo,da nitko više ne zvecka oružjem. Svaki problem se može riješiti političkim dogovorom, a zamolit ću sve kolege za one teške riječi koje znaju često koristiti u razne svrhe kad je komunikacija s javnošću u pitanju, da ostave za neko drugo vrijeme, pa da pokušamo nekako biti pažljiviji jedni prema drugima i dati šansu za dogovor-istakao je Čović.

Rekao je i kako je krajnje vrijeme, odnosno, da je ono davno iscurilo, za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

-Malo je neobično, jer je nužno 20 ruku, a koalicijski prartneri sa svojim brojkama koje mogu vezati za sebe su, rekao bih, vrlo skromni, tako da će opet trebati napor od HDZ-a da pokušamo to do kraja idućega tjedna završiti - kazao je Čović. Dodao je i da ostaje uspostava vlasti u HBŽ-u, ali da je to manji problem od HNŽ-a.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:44