Article_Top_970x250

Čović: Ne postoji moja odgovornost za Aluminij, Dragan nikad nikoga u posljednjih 15 godina nije tu zaposlio

o jutrošnjem sastanku

Čović: Ne postoji moja odgovornost za Aluminij, Dragan nikad nikoga u posljednjih 15 godina nije tu zaposlio

srp 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Dnevni avaz

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, danas je u pauzi zajedničke sjednice Glavnog vijeća i Predsjedništva HNS-a novinarima kazao da će u narednih sedam do deset dana biti donesen prijedlog strategije djelovanja HNS-a BiH. 

- Poruke će biti snažnije nego do sada, da oni koji prave blokade u funkcioniranju države BiH, kako bi se dodatno proizvodile krize na svim razinama vlasti, pa vješto ili manje vješto upravljali tim krizama, s naše strane neće više imati takav vid podrške ili rekao bih uvjerenje kako mi nemamo snage neke stvari promijeniti i na razini entiteta i na razini BiH. 

Znači, morat ćemo napraviti jedan vrlo oštar zaokret i siguran sam da ću sa svojim kolegama, kad ovaj dokument usvojimo, iznijeti takav stav HNS-a kako bi se neke stvari ubrzale, jer ovakvo stanje u BiH nikome ne može odgovarati, a ponajmanje najmalobrojnijem narodu - poručio je Čović.

Na upit što znači oštar zaokret, Čović je odgovorio da partneri s kojima su se opredijelili praviti vlast na svim razinaa morat će razumjeti – ili ćemo krenuti odmah to zajedno raditi ili ne trebaju više računati na ta partnerstva.

Govoreći o situaciji u "Aluminiju" i nizu sastanaka koje je imao s predstavnicima Sindikata, Upravom i Nadzornim odborom i koji će, rekao je, uslijediti i u narednim danima, Čović je kazao da postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci.

- Međutim, mi smo se dogovorili da, također, unutar "Aluminija", djelujemo kroz sustav Sindikata koji zastupa radnike, jer je cilj, prije svega, zaštititi 900 uposlenika "Aluminija", Upravu, Nadzorni odbor i nas nekoliko iz politike koji mogu pomoći. Činjenica je da je šteta napravljena, da je šteta nesaglediva, a sagledat ćemo kada provjerimo što se sve radilo u "Aluminiju" posljednjih 20 godina i to je suština svega. 

Do tada i recimo jutrošnji razgovori, kao i ono što sam razgovarao preko vikenda s njihovom upravom i predstavnicima je osnovno opredjeljenje da "Aluminij" ima svoju budućnost, ako mi znamo tu budućnost prepoznati kroz jednu klasičnu menadžersku, upravljačku ulogu i tome se trebamo posvetiti do kraja u narednih sedam do 10 dana, kako bi odgovorili na ova socijalna pitanja, kako bi se, ponaosob, svaka osoba zaštitila, ali paralelno s tim da se pokrene proces u ove tri tehnologije koje oni imaju, ljevaonica, anode, elektroliza. 

Uvjeren sam, ako ste mene osobno pitali za stav, ako će se na taj način raditi, onda vjerujem da postoji budućnost za nešto što je bilo strateško opredjeljenje kad je u pitanju aluminijska industrija u BiH - kazao je Čović, javlja Avaz.

Pojasnio je da je teško bilo doći među radnike "Aluminija".

- Ne postoji nikakva osobna, moralna i kakva god hoćete moja odgovornost . Drago mi je to su prokomentirali oni koji su trebali prokomentirati. Nikada nekakav Dragan nije nekog nazvao, zvali su Dragana. Morat će netko odgovarati za ovo što je radio u "Aluminiju". Ta kuća na drugačijim osnovama ima drugačiju budućnost - rekao je lider HDZ-a. 

Isisavali milione

Dodao je da oni koji pokušavaju, koji su isisavali milijune, zaštititi svoju poziciju, sve će izaći na vidjelo tko god da je u pitanju.

- Vjerujem da ćemo u narednih sedam-osam dana imati sliku što se može uraditi. Ono što je problem, problem je što smo mi loše iskomunicirali. Oni koji pokušavaju, koji su isisavali milijune, zaštititi svoju poziciju, sve će izaći na vidjelo, tko god da je u pitanju. Dragan nikad nikog nije zaposlio u "Aluminiju". Idemo sada sanirati štetu koja je ogromna. Vjerujem da ćemo vrlo brzo poslati poruku da se to da urediti na zdravim ekonomskim osnovama - kazao je Čović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250