StoryEditor
sjednica

Čović: Našli smo najjednostavniju formu kako bi se izbori proveli, imat ćemo dosta političkih problema

Piše desk  /  27.04.2022., 12:35h
Održana je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a ovog puta prisustvovali su i izaslanici iz Kluba Bošnjaka.

Bariša Čolak, HDZ-ov izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH, objasnio je na početku sjednice detalje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

“Nismo mogli obuhvatiti implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i dr. jer nema vremena za izmjene Ustava. Uskoro raspisivanje izbora”, kazao je, prenosi N1.

Bećirović: Prijedlog bez europskih principa

Denis Bećirović, izaslanik SDP-a je rekao da je protiv hitnog postupka, jer je ovo, kako navodi, antieuropski prijedlog i jer nema nikakve veze s europskim principima.

“Ovakav prijedlog udaljava sve ljude u BiH od Europske unije”, istaknuo je.

Šef Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara se uključila, rekavši da ne zna postoji li žurnije pitanje od pitanja Izbornog zakona.

“Nudili smo inicijative, nudili prijedloge… Došlo je krajnje vrijeme da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu”, rekla je Bradara.

Zlatko Miletić, iz Kluba Hrvata je istaknuo da ga zabrinjava jedna činjenica, a to je što mora braniti pitanja hrvatskog naroda.

“Međutim, smatram, u ovu situaciju koju ste nas doveli, posebno mene, a posebno sad pred izbore da ovo prelamamo preko koljena, ovo pitanje je vrlo ozbiljno, ne samo s aspekta hrvatskog naroda, a za to ste odgovorni vas dvojica najviše jer niste bili u stanju da se dogovorite”, rekao je Miletić. Dodao je da se nadao da će Interrsorna grupa uraditi svoj posao.

Čović: Imat ćemo dosta političkih problema

Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH rekao je da su išli s hitnom procedurom kad im je Središnje izborno povjerenstvo kazalo kako će na nekoj narednoj sjednici donijeti odluku i proglastiti izborni prioces otvoren kao takav.

“Mogli smo mi na današnjoj sjednici predložiti dvije izborne jedinice u Federaciji BiH, time razoružati ove međunarodne, jer bi to značilo građanski koncept, ali smo prihvatili da bi Bošnjacima značilo nešto drugo i to smo u startu pregovora odbacili”, Čović.

Pojasnio je zašto danas hitna sjednica.

“Našli smo najjednostavniju formu kako bi se izbori proveli. Hitna sjednica je da razgovaramo danas jer bojim se da za par mjeseci nećemo imati djelovanja Parlamentarne skupštine BiH, ni mogućnosti da promijenimo nešto u izbornom zakonodavstvu, a onda ćemo imati dosta političkih problema”, rekao je Čović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:10