StoryEditor
intenziviranje razgovora

Čović: Legitimno predstavljanje je osnova za reformu Izbornog zakona

Piše desk  /  13.11.2023., 13:59h

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HNS-a BiH, na kojoj su, između ostalog, razmatrane informacije o aktivnostima u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH i o zakonodavnim aktivnostima u vezi s reformom pravosuđa.

Na sjednici je, kako je novinarima kazao predsjednik HNS-a BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, dogovorena vremenska dinamika razgovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Idućeg tjedna počinjemo intenzivne razgovore na najvišim političkim razinama naših stranaka prvo kroz Federaciju BiH, a potom s partnerima iz Republike Srpske, a onda ćemo pokušati zajedno usuglasiti stavove koji su nam interesantni. S obzirom na to da je to jedan od 14 uvjeta za naše uključenje pregovora, uvjeren sam da ćemo to dinamizirati u narednih 15 dana do kraja. Ima više pravaca u kojima možemo djelovati, ali procijenili smo da Ustav ne možemo dirati, ali da i Predsjedništvo i domove naroda i sve druge teme možemo staviti sklopu sadašnjeg ustavnog okvira - rekao je Čović, prenosi Avaz.

U odgovoru na novinarsko pitanje potvrdio je da postoji prijedlog izmjena Izbornog zakona te podsjetio da je jedan prijedlog usvojen prošle godine u Domu naroda, ali da nije prošao u Zastupničkom domu te će biti korigiran.

- Jedan dio koji smo predlagali je napravio visoki predstavnik u BiH na neki način na sami dan izbora kad je mijenjao zakon, a taj element ne možemo dirati dok ga ne usvojimo u istom tekstu kako je ponudio visoki predstavnik, tako da ćemo se držati legitimnog predstavljanja. To je za mene osnova izmjena Izbornog zakona i osnova na kojoj može počivati čitav izborni proces u BiH da bi ga smatrali i legitimnim, a da bi zaštitili integritet izbornog procesa. Često možemo čuti da je neko zloupotrijebio nečiji glas. Ako je išta zloupotrijebljeno, onda je to hrvatski član Predsjedništva kada se bira bošnjačkim glasovima - naglasio je Čović.

Na pitanje da prokomentira pismo parlamentaraca iz RS koji su američkim kongresmenima i senatorima, kao i zastupnicima Europskog parlamenta poslali pismo, upozoravajući na “terorističke ćelije ISIS-a u BiH”, Čović je rekao da je to unutrašnje pitanje države.

- To neću ovako komentirati. To je unutrašnje pitanje sigurnosti BiH. To ćemo pitanje pokrenuti na sjednicama Parlamenta - rekao je Čović.

Dnevnik.ba

 

 

24. veljača 2024 14:41