StoryEditor

Čović: Komšiću ne želim davati pretjerani značaj

Piše D  /  20.09.2018., 09:09h

Govoreći o izgradnji države s "braćom Bošnjacima", Čović ističe da se to odnosi na zajedništvo unutar BiH.

Naš slogan "Zajedništvo" odnosi se na zajedništvo unutar Hrvata, ali i na zajedništvo s Bošnjacima, naravno i na zajedništvo sa srpskim narodom. Te poruke su vjerodostojne, bez obzira na to kako se u javnosti doživljavaju, tako je bilo i posljednje četiri godine. Bez obzira na to kakav izborni rezultat bude nijedan projekt ne može zaživjeti ako nemamo suradnje i to na mnogo višim razinama nego smo je imali do sada - rekao je Čović i dodao da zajedništvo mora rezultirati boljim životom ljudi u BiH.

Na upit da ocijeni rad u proteklom mandatu Čović je kazao da se moglo bolje. 

Neupitno je da se moglo bolje. Što se tiče Predsjedništva i naših ustavnih ovlasti tu možemo dati prolaznu ocjenu jer ništa nije ostalo nezavršeno. Predsjedništvo je često slalo loše poruke, istina političke. Mi smo kroz svoje brojne sjednice riješili sva pitanja koja su dio naših aktivnosti i ni o jednom pitanju nije bilo preglasavanja. Problem je da smo mi uz sve to predsjednici stranaka, predvodnici neke politike u ime naroda i što se tiče toga u posljednje dvije godine nismo odradili posao primjereno. Dali smo šansu da neki drugi nadvladaju, a mogli smo doći pred vrata Europske unije. Siguran sam da smo uspjeli promijeniti izborni zakon da bismo u tome i uspjeli - rekao je

Rekao je da stoji dobro kao kandidat među hrvatskim narodom.

Govoreći o drugim kandidatima koji love fotelju na koju i Čović cilja, rekao je da Komšića i Falatara smatra kandidatima koji love dominantno bošnjačke glasove, dok je za Zeleniku dodao da žali jer se konkurencija više bavi njime nego onim što bi oni sami ponudili.

Pobjeda Željka Komšića značila bi katastrofu za BiH, smatra Čović i dodaje da ne vjeruje da će doći do toga.

Mislim da Željko Komšić neće dobiti dovoljan broj glasova Bošnjaka, jer bi to bila loša poruka za čitav izborni proces, za legitimno predstavljanje. Bila bi to loša poruka za Bosnu i Hercegovinu i na kraju mogla bi izazvati krizu nesagledivih razmjera za samu državu. To bi uvelo dosta problema u funkcioniranje svih razina vlasti, a pošto mislim da se to neće dogoditi, ne želim tomu davati pretjerani značaj. Šteta je što su te političke opcije krenule tim putem, ali su dovele do toga da nas malo više uozbilje, natjeraju da više radimo.

Dodao je da i one stranke i pojedinci poput Komšića koji zagovaraju građansku državu trebaju uvažavati princip konstitutivnosti.

I. C. / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:23