StoryEditor

Čović: Kažu da je Hrvatima dobro u FBiH? Mnogi kažu da je ona "tamnica Hrvata"

Piše D  /  26.01.2019., 12:01h

Čujemo kako nam je dobro u FBiH, ali s ove se govornice prije pet, deset ili 20 godina govorilo kako je FBiH ‘‘tamnica hrvatskoga naroda‘‘, rekao je predsjednik HNS-a Dragan Čović. Dodao je kako oni koji su ranije tvrdili da je FBiH tamnica Hrvata do danas nisu promijenili svoje mišljenje i to s razlogom.

"Poruka onima koji kažu da imamo mnogo više nego što nam pripada: vidjeli ste što se može dogoditi kad netko bošnjačkim glasovima dođe na hrvatsku poziciju. U uredu hrvatskog člana Predsjedništva danas nema Hrvata. U uredu srpskog člana ne radi gotovo nitko tko nije Srbin, u bošnjačkom su samo Bošnjaci, a u uredu hrvatskog člana Predsjedništva nema Hrvata. Pa tako neće moći. Poslat ćemo jasne poruke onima koji računaju da nas nema, da nam je u FBiH dobro", rekao je Čović.

Naravno, dodao je, mi ćemo se svojim kapacitetom izboriti da osiguramo našu zastupljenost u institucijama entiteta.

"Izborit ćemo se za potpunu jednakopravnost u instucijama na razini BiH. Kad ste dali potporu da prema sadašnjim pravilima delegiramo izaslanike u Dom naroda FBiH, s kojima se ne slažemo i koja ćemo poslati na Ustavni sud, odlučili ste da legitimni politički predstavnici nastave borbu za BiH", rekao je te dodao kako BiH neće moći preživjeti bez Hrvata kao konstitutivnog naroda.

"Mi ćemo se boriti za BiH", rekao je.

Također, Čović je izjavio kako se Hrvate već pokušalo eliminirati kao konstitutivni narod.

"Plan je bio da Hrvati postanu manjina još do 2015. goine. Ali mi smo konstitutivan narod ovdje i izborit ćemo se za europsku BiH. Osigurat ććemo pravnu državu u kojoj nitko neće nametati rješenja. Borit ćemo se za slobodno pravosuđe. Ranije se pokušalo kriminalizirat sve što je hrvatsko u BiH. Vodio se specijalni rat protiv Hrvata. Drugi dio te strategije se odnosio na Domovinski rat. Tako nam se etiketirao udruženi zločinački pothvat. Naša borba se pokušala kriminalizirati", istaknuo je Čović.

Hrvati i HNS se, pojasnio je, ograđuju od svakog zločina i zločinca, ali neće dozvoliti da im se bilo što montira, da se Domovinski rat povezuje s udruženim zločinačkim pothvatima.

"To je najosjetljivija tema. Moramo razumijeti koliko je bitno razdvojiti loše i dobro. Zbog toga posebnu pažnju ćemo usmjeriti na strategiju komuniciranja da bismo moglo istinito informirati javnosti", izjavo je Čović.

J.G. / Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:44